ACTA FAC MED NAISS 2022;39(3):371-379

Prikaz slučaja

UDC: 616.718.7-001.5-089
DOI: 10.5937/afmnai39-33264

Prelom petne kosti – Sanders tip III fiksiran
angularnom pločom: prikaz slučaja

 

Marko Mladenović1, Saša Milenković1,2, Predrag Stojiljković1,2, Andrija Krstić1

 

1Univerzitetski klinički centar Niš, Klinika za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju, Niš, Srbija
 2Univerzitet u  Nišu, Medicinski fakultet, Niš, Srbija

 

SAŽETAK

 

Uvod: Kalkaneus je tarzalna kost koja ima ulogu prenošenja telesne težine sa potkolenice, preko skočnog zgloba, na prednji deo stopala do prstiju. Učestvuje u formiranju spoljašnjeg i unutrašnjeg uzdužnog svoda stopala koji ima veliku ulogu u hodu i transferu težine. Prelomi kalkaneusa najčešće nastaju skokom – padom sa visine ili ređe u saobraćaju. Mogu biti ekstraartikularni i intraartikularni, kada nastaje narušavanje celine zglobnih površina, nastaje deformitet i nemoć stopala.
Prikaz slučaja: U našem slučaju prikazujemo pacijenta starog 40 godina sa intraartikularnim prelomom kalkaneusa. Povređen je padom sa visine od 3 metra i postoji intraartikularni prelom tipa III AB, gde  jedna frakturna linija ide lateralno, a druga centralno preko zadnje fasete kalkaneusa. Šestog dana od povrede urađena je operacija. Pripremljenu angularnu pločicu za kalkaneus adaptirali smo i fiksirali spongioznim šrafovima u relativno očuvanim zglobnim fragmentima: u sustentakulum tali, tuberositas lateralis calcanei i tuber calcanei. Na ovaj način smo osigurali poziciju reponiranih fragmenata, a potom smo postavili još četiri spongiozna šrafa u zdravo koštano tkivo – to nam ovakva ploča omogućava. Ovim postupkom smo ispravili osovinu kalkaneusa, tj. korigovali smo varus kosti, popravili visinu, širinu, dužinu i uglove kosti (Bohlerov i Gisanov ugao). Od prvog dana su započeti pokreti prstiju, a pokreti skočnog zgloba i hod uz pomoć štaka bez oslonca na nogu od trećeg dana.
Zaključak: Preoperativna vrednost Bohlerovog ugla je signifikantna korelacija između težine povrede i deplasmana fragmenata kod intraartikularnih preloma kalkaneusa. Cilj operacije je restauracija artikularne zadnje fasete, bez infekcije mekog tkiva i formiranje normalnog oblika i položaja stopala.

Ključne reči: kalkaneus, prenos težine, prelom, osteosinteza