ACTA FAC MED NAISS 2022;39(3):285-284                                                                                         

Revijalni rad

UDC: 616.134-005.8:616.32‑008.1
DOI: 10.5937/afmnai39-33245                                         

 

Disfagija kod lateralnog medularnog sindroma

 

Mile Vuković1, Mirna Zelić2

 

1Univerziteta u Beogradu, Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Beograd, Srbija
2Edukativni centar „Terapika“, Beograd, Srbija

 

SAŽETAK

Uvod. Lateralni medularni sindrom je neurološko oboljenje izazvano ishemijom u bočnom delu produžene moždine i predstavlja najčešći oblik infarkta moždanog stabla. Disfagija je čest i klinički značajan simptom ovog oboljenja jer je usko povezana sa rizikom od ponovljene pneumonije, malnutricije, dehidracije, te sa povećanjem procenta mortaliteta i produženim bolničkim lečenjem.
Cilj. Cilj ovog rada bio je pregled i analiza podataka o korelaciji poremećaja gutanja i lateralnog medularnog sindroma. Namera nam je da na sveobuhvatan način prikažemo simptome, dijagnostičke i terapijske procedure disfagije kod bolesnika sa ovim sindromom.
Metodologija. Za pretraživanje literature korišćene su sledeće baze podataka: KoBSON – Konzorcijum biblioteka Srbije za objedinjenu nabavku, PubMed, Science Direct.
Rezultati. Na osnovu rezultata pregledanih studija utvrđeno je da bolesnici sa lateralnim medularnim sindromom često imaju poremećaje gutanja. Oni se neretko hrane putem nazogastrične sonde i po nekoliko meseci nakon moždanog udara, što značajno narušava njihov kvalitet života. U cilju prevazilaženja smetnji u gutanju i stvaranja uslova za bezbednu funkciju gutanja, većina bolesnika ima potrebu za tretmanom u dužem vremenskom intervalu. Pored dostupnih skrining testova, instrumentalne dijagnostičke metode omogućavaju uvid u biomehaničke aspekte poremećaja gutanja, determinišu rizik od aspiracije i predstavljaju polaznu osnovu za odabir strategija tretmana.
Zaključak. Tretman disfagije zavisi od mehanizama nastanka i faktora predikcije oporavka funkcije gutanja. Pri sprovođenju tretmana, pored ostalog, veoma je važno poznavanje patoloških mehanizama neuralnih veza produžene moždine.

 Ključne reči: lateralni medularni sindrom, disfagija, dijagnostika, tretman