ACTA FAC MED NAISS 2022;39(3):285-295

Revijalni rad

UDC: 616.98:578.834]:577.112]:613.83/.84
DOI: 10.5937/afmnai39-33402

                                           

Uticaj duvanskog dima, nikotina, opioida i kanabinoida na nivo ACE2
proteina i mogućnost infekcije korona virusom: predlaganje
potencijalnih preventivnih i terapeutskih sredstava

 

Roshanak Ghobadian1, Hossein Khaleghzadeh-Ahangar1,2

 

1Departman za fiziologiju, Medicinski fakultet, Univerzitet medicinskih nauka u Babolu, Babol, Iran
2Istraživački centar za imunoregulaciju, Zdravstveno istraživački institut, Univerzitet medicinskih nauka u Babolu, Babol, Iran

 

SAŽETAK

 

Uvod. Korona virus izazvao je pandemiju kovida 19, koja je ostavila snažan uticaj na ceo svet. Virus ulazi u organizam i pritom inficira ćelije kroz površinski protein ACE2. Svaka ćelija koja poseduje ACE2 protein potencijalno je osetljiva na virus. S obzirom na to da je respiratorni sistem izložen spoljašnjoj sredini i poseduje ACE2 protein, među prvima je na udaru ovog virusa. Jedna od značajnih komplikacija u teškoj fazi kovida 19 je intenzivan adaptivni imunološki odgovor koji deluje štetno na organizam.
Metode. Ovo je pregledni rad. Pregledani su svi relevanti radovi koji su bili dostupni.
Rezultati. Neke opojne supstance mogu da imaju nepoželjne ili povoljne efekte na samu bolest i njihovo konzumiranje u toku bolesti ima značajan uticaj na organizam. Izgleda da holinergički agonisti nikotinskog receptora smanjuju broj površinskih proteina ACE2 u ćelijskoj membrani. Na ovaj način oni bi predstavljali odgovarajuće kandidate za prevenciju širenja kovida 19. I opioidi i kanabinoidi oslabljuju imuni sistem i deluju štetno na organizam, ali mogu biti korisni kada je
reč o težem stadijumu kovida 19. Antitusivni efekat nekih opioida bio bi povoljan. Štaviše, neki opioidi su supstrati za ACE2 i vezuju ga. Stoga bi oni bili odgovarajući kandidati za dizajniranje leka koji pokriva ACE2 sa visokim afinitetom za sprečavanje infekcije koronavirusom.
Zaključak. Neki lekovi, poput nikotina i opioida, mogu da imaju povoljne efekte na prevenciju ili smanjenje komplikacija izazvanih kovidom 19.

Ključne reči: kovid 19, ACE2, nikotin, opioid, kanabioid, imuni sistem, korona virus