ACTA FAC MED NAISS 2022;39(3):318-330

Originalni rad

UDC: 616.379-008.64:613
DOI: 10.5937/afmnai39-34287

Navike u ishrani i životnom stilu obolelih od dijabetesa
Melitusa tipa 2 u Subotici

 

Hajnalka Požar1, Dragana Simin2, Čaba Požar3

 

1Visoka škola strukovnih studija u Subotici, Departman za biomedicinske nauke, Subotica, Srbija
2Univerziet u Novom Sad,  Medicinski fakultet, Katedra za zdravstvenu negu, Novi Sad, Srbija
3Osnovna Škola “Petefi Šandor”, Kula, Srbija

 

 SAŽETAK

 

 Uvod. Aktivnosti zdravstvene službe u kontrolisanju dijabetesa i poboljšanju glikoregulacije bolesnika najpre su usmerene na modifikaciju stila života. Cilj ovog rada bio je da se sagledaju preporuke na polju adekvatne ishrane i stila života i da se proceni zdravstveno ponašanje bolesnika obolelih od dijabetesa melitusa tipa 2 u Subotici.
Metodologija. Istraživanje je sprovedeno u vidu studije preseka u februaru 2017. godine u Savetovalištu za dijabetes Doma zdravlja Subotice u Srbiji. U istraživanje je uključeno 114 bolesnika sa tipom 2 dijabetesa melitusa. Instrument istraživanja činio je prilagođen anketni upitnik. Za statističku analizu korišćene su metode deskriptivne analize pomoću programa SPSS 20.
Rezultati. Samo trećina bolesnika zaista je konzumirala bar pet obroka dnevno, kako im je predloženo u okviru lečenja. Tri četvrtine bolesnika uvek sami pripremaju svoj obrok, ali 41% njih nikada ne čita deklaracije o sastavu hrane koju konzumira. 20% bolesnika nije znalo kako se sastavlja zdrav tanjir i koje su niskougljenohidratne namirnice. Dodatke u ishrani koristi dve trećine bolesnika. Relativno mali broj, četvrtina od ukupnog broja pacijenata konzumirala je alkoholna pića i 22 bolesnika bila su aktivni pušači. Više od polovine bolesnika upražnjavalo je laku fizičku aktivnost, iako je 68% bolesnika nezadovoljno svojom telesnom težinom.
Zaključak. Utvrđeni su pojedini nedostaci u zdravstvenom ponašanju i stilu života obolelih od dijabetesa melitusa. Preporuka je da se tokom zdravstveno-vaspitnog rada sa bolesnicima ponavljaju informacije o pravilnoj ishrani i značaju fizičke aktivnosti u postizanju idealnog zdravlja i optimalne glikoregulacije.

 Ključne reči: dijabetes melitus tip 2, navike u ishrani, fizička aktivnost, konzumiranje alkohola