ACTA FAC MED NAISS 2022;39(3):338-346

Originalni rad

UDC: 616.69‑008.1:[616.98:578.828
DOI: 10.5937/afmnai39-34461

                                             

Prediktori seksualne disfunkcije kod muškaraca
zaraženih HIV-om

 

Fatemeh Dadgar1, Zeinab Moshfeghy2,3, Roksana Janghorban3, Marziyeh Doostfatemeh4

 

1Univerzitet medicinskih nauka u Širazu, Fakultet za sestrinstvo i akušerstvo, Departman za akušerstvo,
Studentski istraživački komitet, Širaz, Iran
2
Studentski istraživački komitet, Departman za akušerstvo i reproduktivno zdravlje, Fakultet za sestrinstvo i akušerstvo, Univerzitet medicinskih nauka Shahid Beheshti, Teheran, Iran
3Univerzitet medicinskih nauka u Širazu, Fakultet za sestrinstvo i akušerstvo, Departman za akušerstvo,
Društveni psihijatrijski centar za istraživanja, Širaz, Iran
4
Univerzitet medicinskih nauka u Širazu, Medicinski fakultet, Departman za biostatistiku, Širaz, Iran

 

SAŽETAK

 

Ciljevi. Prevalencija seksualne disfunkcije kod ljudi inficiranih virusom humane imunodeficijencije (HIV) veća je nego kod onih bez infekcije. Seksualna disfunkcija kod osoba inficiranih HIV-om povezana je sa negativnim ishodima. Cilj studije bilo je ispitivanje prediktora seksualne disfunkcije kod osoba zaraženih HIV-om. 
Materijal i metode. Ova studija preseka urađena je u savetovalištima za bihejvioralne bolesti. Uzorci su uzeti od 186 muškaraca zaraženih HIV-om, a uzete su i demografske varijable. Seksualna funkcija i psihološki status procenjivani su primenom upitnika International Index of Erectile Function, DASS-21 (skale za procenu depresije, anksioznosti i stresa), kao i upitnika Domestic Violence. Za ispitivanje CD4 ćelija i hormonalnih profila uzeti su uzorci krvi od svakog bolesnika. Podaci su analizirani u programu SPSS18.
Rezultati. Multivarijaciona analiza pokazala je da su infekcija hepatitis B virusom (P = 0,034; OR = 9,6), pušenje (P = 0,026; OR = 2,5), ozbiljan stres (P = 0,04; OR = 0,32) kao i teška depresija (P = 0,042; OR = 6,9) bili prediktori seksualne disfunkcije kod muškaraca zaraženih HIV-om.
Zaključak. Ova studija pokazala je da pušenje, infekcija hepatitis B virusom, teška depresija, kao i ozbiljan stres mogu biti prediktori seksualne disfukcije kod ovih muškaraca.

Ključne reči: depresija, erektilna disfunkcija, virus humane imunodeficijencije, seksualna disfunkcija, stres