ACTA FAC MED NAISS 2022;39(4):410-421                                                                                         

Revijalni rad

UDC: 615.322 .032
DOI: 10.5937/afmnai39-35426                                    

 

Formulacije bioloških lekova za alternativne puteve administracije – trenutni problemi i perspektive

 

Sanja Stanković1, Marija Tasić Kostov2

 

1Apotekarska ustanova „Cvejić“, Niš, Srbija
2Univerzitet u Nišu, Medicinski fakultet, Niš, Srbija

 

SAŽETAK

 

Uvod. Biološki lekovi (biofarmaceutici) predstavljaju novu, obećavajuću terapiju za mnoge bolesti, kao što su karcinomi, hronične inflamatorne bolesti i današnji najveći izazov – COVID-19. Danas se većina bioloških lekova dobija savremenim metodama biotehnologije, a pre svega tehnikom rekombinantne DNK.
Diskusija. Biofarmaceutici tipa proteina/peptida uglavnom se primenjuju parenteralno, zbog nestabilnosti i veličine molekula. Međutim, mnoge kompanije rade na razvoju adekvatnih farmaceutskih oblika biofarmaceutika za alternativne neinvazivne puteve primene, između ostalog i radi poboljšanja terapijske komplijanse. Cilj ovog rada bio je sumiranje trenutnih motivacija, ali i problema u formulacijama biofarmaceutika za alternativne, neparenteralne puteve administracije i pregled pokušaja da se isti prevazi
đu. Ovi alternativni putevi primene mogu pružiti mogućnost novog načina preventive i lečenja i oboljenja izazvanog virusom COVID-a-19.

Zakljucak. Akcenat je na težnjama da se monoklonska antitela stabilizuju u specijalne formulacije i sisteme za isporuku leka, čija bi primena bila komfornija, pouzdana i bezbedna. Što se tiče hormona, vakcina i manjih peptida, neke kompanije već su registrovale nazalne sprejeve ili oralne oblike za njihovu primenu. 

Ključne reči: biološki lekovi, alternativni putevi primene