ACTA FAC MED NAISS 2022;39(4):422-432

Revijalni rad

UDC: 613-056.2:616.22-089.87:[616.98:578.834
DOI: 10.5937/afmnai39-36517

                                           

Uticaj pandemije virusa COVID-19 na kvalitet života
podvrgnutih laringektomiji bolesnika

 

Mirjana Petrović Lazić1, Snežana Babac1,2, Ivana Ilić Savić1

1Univerzitet u Beogradu, Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, Beograd, Srbija
2Kliničko-bolnički centar “Zvezdara”, Beograd, Srbija

 

 SAŽETAK 

Uvod. Kvalitet života je stanje potpunog fizičkog, psihičkog i socijalnog blagostanja. Usled pandemije virusa COVID-19, koja je dovela do promena u dnevnoj rutini, došlo je do promene u psihosocijalnom funkcionisanju pojedinaca. Imajući u vidu da se bolesnici podvrgnuti laringektomiji ubrajaju u vulnerabilnu grupu, koja zahteva psihološku podršku nakon hirurške intervencije, specifične epidemiološke mere za vreme pandemije virusa COVID-19 mogle su samo dodatno pojačati strah i bezvoljnost koji su posebno izraženi nakon operacije.
Cilj. Cilj ovog istraživanja je da se analizira postojanje veza kvaliteta života bolesnici podvrgnuti laringektomiji i pandemije virusa COVID-19.
Metode. Pregled literature obavljen je preko pretraživača Google Scholar Advanced Search i Konzorcijuma biblioteka Srbije za objedinjenu nabavku – KoBSON.
Rezultati. Prvi talas pandemije virusa COVID-19 značajno je narušio emocionalno blagostanje bolesnika sa karcinomom glave i vrata. Ovi bolesnici postali su uznemireniji zbog visoke smrtnosti od virusne infekcije izazvane virusom COVID-19, zauzetosti bolnica i propuštenih terapijskih pregleda. Potreba za zajedništvom, poremećaj koncentracije i pažnje, razdražljivost i strah od toga da članovi porodice mogu oboleti od smrtonosne bolesti su najčešći identifikovani problemi u ponašanju tokom pandemije virusa COVID-19.
Zaključak. Psihološko opterećenje povezano sa direktnim i indirektnim efektima pandemije virusa COVID-19 ne sme se zanemariti, imajući u vidu činjenicu da bolesnici podvrgnuti laringektomiji imaju dvostruko veći rizik od samoubistva, u poređenju sa bolesnicima koji su operisali druge vrste karcinoma. Procena kvaliteta života kod bolesnika podvrgnutih laringektomiji bolesnika veoma je važna, jer omogućava da se blagovremeno identifikuju psihički poremećaji i predlože potrebne mere podrške.

 Ključne reči: pandemija virusa COVID-19, kvalitet života, podvrgnutih laringektomiji bolesnici