ACTA FAC MED NAISS 2022;39(4):459-466

Originalni rad

UDC: 616.61‑008.6-053.9-07
DOI: 10.5937/afmnai39-34954

                                            

Analiza laboratorijskih parametara hronične bubrežne insuficijencije kod starijih bolesnika

 

Edhem Hasković1, Harun Uzunalıć1, Snežana Unčanin2, Safija Herenda3,
Denis Hasković4, Amina Selimović5

 

1Odsek za biologiju, Prirodno-matematički fakultet, Univerzitet u Sarajevu, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
2Klinički centar, Univerzitet u Sarajevu, Klinika za nefrologiju, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
3Odsek za hemiju, Prirodno-matematički fakultet, Univerzitet u Sarajevu, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
4Klinički centar, Univerzitet u Sarajevu, Organizaciona jedinica klinička patologija, citologija i humana genetika, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
5Klinički centar, Univerzitet u Sarajevu, Klinika za pedijatriju, Sarajevo, Bosna i Hercegovina

 

 SAŽETAK

 

Cilj. Osnovni cilj ovog istraživanja bio je praćenje laboratorijskih parametara hronične bubrežne insuficijencije kod starijih bolesnika.
Metode. Svi uzorci uzeti su i obrađeni standardnim metodama i u skladu sa principima dobre laboratorijske prakse. Podaci su prikupljeni organizovano i sistematski u vidu upitnika, u skladu sa etičkim principima i kao takvi ispitivani statističkim testovima i analizama (Studentov t test, analiza varijanse – ANOVA, Pirsonov i Spirmanov koeficijent korelacije). Granica statističke značajnosti je p < 0,05.
Rezultati. Srednje vrijednosti klirensa kreatinina i proteinurije za ukupnu ispitivanu populaciju bile su: 41,30 mL/min ± 21,43 mL/min, 1,5 g/L/24 h ± 2,3 g/L/24 h, respektivno. Hematološki parametri nisu pokazali znatne razlike u odnosu na normalne vrijednosti. Učestalost hipertenzije i dijabetesa kod ispitanika odgovara podacima iz literature. Najveća učestalost komorbiditeta uočena je kod ispitanika sa ≥ 80 godina, sa prosijekom od 2,03 komorbiditeta po ispitaniku. Vrijednosti serumskog kreatinina i uree, kao i klirensa kreatinina, dobar su pokazatelj progresije bolesti.
Zaključak. Rezultati prikazanog istraživanja upućuju na to da je starost predisponirajući faktor rizika za nastanak hronične bolesti bubrega, te da u kombinaciji sa komorbiditetima (hipertenzija i/ili dijabetes) doprinosi lošoj prognozi ili progresiji bolesti.

 Ključne reči: starije životno doba, hronična bubrežna bolest, GFR, proteinurija