ACTA FAC MED NAISS 2023;40(1):110-115

Profesionalni članak

UDC: 616.379-008.64-07
DOI: 10.5937/afmnai40-37498

Da li kontinuirani monitoring glukoze možemo koristiti za postavljanje dijagnoze hiperglikemije belog mantila i potencijalno nekih drugih entiteta?

Milovan Stojanović1,2, Milica Pešić2,3, Stevan Ilić4, Marina Deljanin Ilić1,2, Vojislav Ćirić2,3

 

1Institut za lečenje i rehabilitaciju Niška Banja, Niš, Srbija
2Univerziteta u Nišu, Medicinski fakultet, Niš, Srbija
3Klinika za endokrinologiju, Univerzitetski klinički centar Niš, Srbija
4Klinika za kardiovaskularne bolesti “Cardio Point“, Niš, Srbija

SAŽETAK

  

Uvod. Od 1999. godine kontinuirano praćenje glukoze (engl. continuous glucose monitoring – CGM) koristi se za merenje koncentracije glukoze u intersticijskoj tečnosti. CGM je ključan za dobijanje informacija o profilu glikemije, njenoj varijabilnosti, procentu vremena u kojem je glikemija bila u željenom opsegu (engl. time in range – TIR), i procentu vremena provedenog iznad i ispod željenog opsega.
Diskusija. Campbell i saradnici su 1992. godine prvi opisali hiperglikemiju belog mantila. Oni su je definisali kao stanje kada bolesnik ima povišen nivo glukoze u krvi u ordinaciji i/ili laboratoriji i normalan nivo glukoze dobijen samomerenjem. Pre uvođenja CGM, hiperglikemija belog mantila je definisana visokim vrednostima glukoze u ordinaciji/laboratoriji i normalnim vrednostima glikemije dobijenih samomerenjem. Danas se moze reći da pacijent ima hiperglikemiju belog mantila kada ima povišen nivo glukoze u ordinaciji i normalan nivo glikemije dobijen samomerenjem i/ili TIR iznad 70% na CGM. Otkrivanje hiperglikemije belog mantila je od ključnog značaja za terapijski pristup jer intenziviranje terapije samo na osnovu glikemije dobijene u ordinaciji/laboratoriji može dovesti do epizoda hipoglikemije i potencijalno smrtonosnog ishoda. Ako se uporedi sa arterijskom hipertenzijom i ambulantnim praćenjem krvnog pritiska, CGM može dovesti do otkrivanja nekih drugih entiteta: 1) maskirane hiperglikemije; 2) izolovane noćne hiperglikemije.
Zaključak. Čini se logičnim da se CGM može koristiti za dijagnostikovanje hiperglikemije belog mantila i eventualno nekih (novih) entiteta. O kliničkom značaju svih ovih entiteta može se raspravljati samo nakon sprovođenja adekvatno dizajniranih nasumičnih kliničkih ispitivanja.

 Ključne reči: šećerna bolest, kontinuirani monitoring glukoze, hiperglikemija belog mantila, ambulatorni monitoring krvnog pritiska