ACTA FAC MED NAISS 2023;40(1):116-122

Prikaz slučaja

UDC: 616.714.2-007
DOI: 10.5937/afmnai40-36356

Fetalna akranija: prikaz slučaja

Vladimír Bartoš1, Oľga Káčeríková2

 1Martinov centar za biopsiju, Ltd., Martin, Slovačka
2Departman za ginekologiju i obstetriku, Fakultetska bolnica u Žilini, Žilina, Slovačka 

 

 SAŽETAK

Uvod. Akranija je veoma retka letalna kongenitalna malformacija koja se karakteriše odsustvom svoda lobanje sa razvijenim cerebralnim hemisferama. Ponekad se greškom dijagnostifikuje kao anencefalija, kod koje i prednji mozak i neurokranijum nisu razvijeni. Premda se ova dva stanja razlikuju u svojoj morfologiji i patogenezi, akranija može prethoditi razvoju anencefalije kroz proces koji se zove akranija-egzencefalija-anencefalija sled.
Prikaz slučaja. Kod dvadesetsedmogodišnje žene dijagnostikovan je održiv fetus sa odsutnim svodom lobanje i nepokrivenim mozgom koji je bio direktno izložen amnionskoj šupljini. Postavljena je dijagnoza akranije. Medicinski abortus urađen je u 14. nedelji trudnoće. Makroskopski pregled fetusa, fiksiranog u formalinu, otkrio je potpuno odsustvo kalvarije i moždanog tkiva. Kranijalne strukture se završavaju odjednom, iznad orbita. Kod fetusa je utvrđen trouglasti oblik lica sa ispupčenim očima. Na vrhu glave uočen je veliki defekt sa rezidualnom tankom membranom. Na osnovu makroskopskog pregleda i prethodnih utrazvučnih nalaza, patolog je postavio dijagnozu sekundarne anencefalije.
Zaključak. Ovaj rad ukazuje da mnogi od opisanih slučajeva anencefalije koji su dijagnostikovani tokom drugog i trećeg trimestra trudnoće mogu predstavljati kraj spektra koji se inicijalno pojavljuje kao izolovana akranija. Ovo može biti razlog mnogo veće incidencije anecefalije na globalnom nivou u poređenju sa akranijom.

 Ključne reči: akranija, egzencefalija, anencefalija, akalvarija