ACTA FAC MED NAISS 2023;40(1):5-12    

Revijalni rad

 

UDC: 616.711-007.5-053.6
DOI: 10.5937/afmnai40-36944

                                            

Procena estetskog izgleda kod adolescenata sa idiopatskom skoliozom

 

Vesna D. Živković1,2, Lidija Dimitrijević1,2, Hristina Čolović1,2, Dragan Zlatanović1,2, Marija Spalević2, Nataša Savić3

 1Univerzitet u Nišu, Medicinski fakultet, Niš, Srbija
2Klinika za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, Univerzitetski klinički centar Niš, Niš, Srbija
3Akademija vaspitačko-medicinskih strukovnih studija odsek Ćuprija, Ćuprija, Srbija

 

 

SAŽETAK

Uvod. Loš estetski izgled jedna je od glavnih briga pacijenata sa idiopatskom skoliozom u adolescenciji (AIS) i njegovo poboljšanje jedan je od glavnih ciljeva lečenja. Loš izgled trupa dovodi do smanjenog kvaliteta života adolescenata sa idiopatskom skoliozom.
Cilj. Analizirati instrumente koji se koriste u proceni lošeg estetskog izgleda trupa ove dece.
Materijal i metode. PubMed baza podataka i Konzorcijum biblioteka Srbije za objedinjenu nabavku – KoBSON pretraživani su upotrebom ključnih reči „skolioza u adolescenciji“, „estetski izgled“, „evaluacija“ i „upitnici“.
Rezultati. U cilju procene estetskog izgleda ovih pacijenata, kreirani su brojni instrumenti. Oni se  mogu klasifikovati kao instrumenti koji procenjuju subjektivnu percepciju ili objektivni estetski izgled. Prvu grupu čine prvenstveno upitnici o kvalitetu života koji uključuju estetsku komponentu, kao što je Scoliosis Research Society 22 (SRS-22) upitnik i Italian Spinal Youth Quality of Life (ISYQoL) upitnik, kao i vizuelne skale u kojima pacijent, na osnovu crteža trupa, subjektivno procenjuje svoj izgled kao što su the Walter Reed Assessment Scale, the Spinal Appearance Questionnaire i the Trunk Appearance Perception Scale. Fotografije na osnovu kojih se procenjuje asimetrija trupa, kao što su TRACE (Trunk Aesthetic Clinical Evaluation), POTSI (Posterior Trunk Symmetry Index) i ATSI (Anterior Trunk Symmetry Index), 2-dimenzionalna digitalna fotografija i površinska topografija mogu se koristiti za objektivnu procenu estetskog izgleda pacijenata sa AIS.
Zaključak. Svaki klinički pregled trebalo bi da uključi specifičnu procenu asimetrije trupa. Razvijeni su različiti instrumenti sa ciljem smanjenja izloženosti rendgenskom zračenju ovih pacijenata.

 Ključne reči: idiopatska skolioza u adolescenciji, estetski izgled, evaluacija, površinska topografija