ACTA FAC MED NAISS 2023;40(1):13-21                                                                                         

Revijalni rad

UDC: 616-008:577.122.3]:616.1
DOI: 10.5937/AFMNAI40-36742                                    

 

Značaj prevencije hiperhomocisteinemije kao faktora rizika
za kardiovaskularne bolesti 

 

Bojana Miladinović1, Vladana Živković2, Dušanka Kitić1, Maja Nikolić3,4

 

1Univerzitet u Nišu, Medicinski fakultet, Katedra za farmaciju, Niš, Srbija
2Univerzitet u Nišu, Medicinski fakultet, Niš, Srbija
3Univerzitet u Nišu, Medicinski fakultet, Katedra za higijenu sa medicinskom ekologijom, Niš, Srbija
4Institut za javno zdravlje Niš, Srbija

 

SAŽETAK

 

Uvod. Homocistein je amino-kiselina koja predstavlja glavni metabolit metionina. Njegova hemijska struktura poznata je već 90 godina, a biološke uloge se i dalje istražuju. U normalnim uslovima, homocistein se nalazi u plazmi u koncentraciji 5 – 9 μmol/l. Kada se popune ćelijski kapaciteti za homocistein, on se transportuje u ekstracelularni prostor, do normalizacije intracelularnog nivoa. Ukoliko ćelija nije u stanju da obezbedi potrebne nivoe homocisteina, homocistein se nagomilava u krvi i nastaje hiperhomocisteinemija.
Diskusija. Utvrđeno je da mnogi faktori, kao što su urođeni nedostatak enzima, uzrast, pol, neodgovarajuća ishrana (nedostatak posebno vitamina B grupe) povećavaju nivo homocisteina u krvi. Takođe, oslabljena funkcija bubrega, dijabetes, hipertireoza, kao i mnogi lekovi, mogu uticati na homocisteinemiju. Povećana koncentracija homocisteina u krvi ubrzava proces ateroskleroze pomoću nekoliko različitih mehanizama i predstavlja nezavisan faktor rizika za pojavu kardiovaskularnih bolesti i neželjenih cerebralnih događaja. Prevalencija hiperhomocisteinemije procenjena je na 5% u opštoj populaciji i 13 – 47% među pacijentima sa simptomatskom aterosklerotskom vaskularnom bolešću.
Zaključak. Iz navedenih razloga treba pratiti nivo homocisteina u krvi i sprovoditi korektivne mere koje uključuju dovoljan unos folne kiseline, vitamina B12 i B6, u dozama koje zavise od nivoa homocisteina natašte i nakon testa opterećenja metioninom.

Ključne reči: homocistein, prevencija, ateroskleroza, hronične nezarazne bolesti