ACTA FAC MED NAISS 2023;40(1):44-53

Originalni rad

 

UDC: 616-089.5:616.366-089.85:616.1
DOI: 10.5937/afmnai40-38044

                                             

 

Uticaj tehnika anestezije na kardiovaskularnu stabilnost pacijenata podvrgnutih
laparoskopskoj holecistektomiji

 Biljana Stošić1,2, Marija Stošić2, Jelena Živadinović2, Ines Veselinović2

 

1Univerzitet u Nišu, Medicinski fakultet, Niš, Srbija
2Univerzitetski klinički centar Niš, Klinika za anesteziju i intenzivnu terapiju, Niš, Srbija

 

 SAŽETAK

Uvod i cilj. Cilj ove studije bio je da se uporedi efekat volatilnog uvoda i održavanja anestezije (VIMA) i ciljano kontrolisane infuzije intravenskim anestetkom (TCI) na kardiovaskularnu stabilnost kod pacijenata stepena II klasifikacije Njujorškog udruženja za srce (NIHA), koji su bili podvrgnuti laparoskopskoj holecistektomiji.
Pacijenti i metode. U ovoj studiji, 90 pacijenata je nasumično podeljeno u dve grupe u zavisnosti od toga da li su primali VIMA ili TCI. Broj otkucaja srca, sistolni, dijastolni i srednji arterijski pritisak, praćeni su kontinuirano i beleženi u pet vremenskih intervala.
Rezultati. Statistička analiza je pokazala da VIMA sa sevofluranom obezbeđuje bolju kardiocirkulatornu stabilnost (manje od 10% odstupanja od bazalnih vrednosti za svaki mereni parametar) od TCI grupe (p < 0,01).
Zaključak. Inhalaciona indukcija i održavanje anestezije sevofluranom obezbeđuje bolju hemodinamsku stabilnost za pacijente NIHA II klasifikacije sa pratećim kardiovaskularnim oboljenjima u poređenju sa TCI.

 Ključne reči: anestezija, holecistektomija, laparoskopija, kardiovaskularne bolesti