ACTA FAC MED NAISS 2023;40(2):232-240

Prikaz slučaja

UDC: 616.21-006.44+616-002.828]-089
DOI: 10.5937/afmnai40-37869

Hronični granulomatozni invazivni gljivični sinusitis: pregled literature i prikaz slučaja netipičnog za balkansku regiju

 

Milica Labus1, Jelena Sotirović2, Biserka Vukomanović Đurđević3, Aleksandar Perić2

 

1Vojnomedicinska akademija, Departman za otorinolaringologiju, Beograd, Srbija
2Univerzitet odbrane, Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije, Departman za otorinolaringologiju, Beograd, Srbija 
2,3Univerzitet odbrane, Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije, Institut za patologiju, Beograd, Srbija 

 

SAŽETAK

  

Uvod. Hronični granulomatozni invazivni gljivični rinosinusitis (HGIGRS) je izuzetno redak oblik invazivnog gljivičnog sinusitisa. Bolest ima hroničan i podmukao tok, te invazija i destrukcija u sinonazalnom regionu i susednim regionima sporo napreduju. Oboljenje se obično javlja u regionu Bliskog istoka, severne Afrike, Indije i Pakistana; veoma se retko verifikuje u zapadnim zemljama. Najčešće ga izaziva Aspergillus flavus.
Prikaz slučaja. Četrdesetogodišnji muškarac, koji je u više navrata hirurški lečen zbog  hroničnog polipoznog rinosinusitisa, javio se na našu Klinku za otorinolaringologiju sa progresivnom, naglo nastalom desnostranom proptozom. Kompjuterizovana tomografija (CT) paranazalnih šupljina sa kontrastom pokazala je sadržaj denziteta mekog tkiva, koji je gotovo u potpunosti ispunio sinonazalnu regiju, erodirao koštane strukture i proširio se u desnu orbitu. Viđena je i erozija zidova desnog frontalnog sinusa, bez intrakranijalne propagacije. Za postavljanje definitivne dijagnoze bio je neophodan histopatološki pregled. Nalaz granulomatoznog odgovora sa fibrozom i izraženim inflamatornim infiltratom bio je tipičan za hronični granulomatozni invazivni gljivični sinusitis. Bolesnik je uspešno izlečen kombinacijom operativnog lečenja i postoperativno ordiniranog vorikonazola.
Prema našim saznanjima, ovo je prvi slučaj HGIGRS evidentiran u Srbiji.
U radu smo se osvrnuli i na literaturu o ovom retkom obliku invazivnog gljivičnog sinusitisa, posebno za region Balkana.
Zaključak. Iako je opisani slučaj gljivičnog sinusitisa izuzetno redak za region Balkana, važno je posumnjati na njega u svim slučajevima u kojima hronična inflamacija paranazalnih sinusa ne reaguje na konvencionalno lečenje.

 Ključne reči: granuloma, inflamacija, mikoze, rinohirurške procedure, sinusitis, vorikonazol