ACTA FAC MED NAISS 2023;40(2):132-140    

Revijalni rad

 

UDC: 617.57-085.84:616.8-009.11
DOI: 10.5937/afmnai40-39107

                                            

Funkcionalna električna stimulacija gornjih ekstremiteta
osoba s kvadriplegijom

 

Ranka Ogurlić ą, Anka Vukićević ˛, Emira Švrakał
1Javna zdravstvena ustanova Dom zdravlja Herceg Novi, Herceg Novi, Crna Gora
2Nevladina organizacija „Lepota zdravlja", Nikšić, Crna Gora
3Univerzitet u Sarajevu, Fakultet zdravstvenih studija, Sarajevo, Bosna i Hercegovina

 

 

SAŽETAK

Uvod. Traumatska povreda cervikalnog segmenta kičmene moždine uzrokuje onesposobljenje i kvadriplegiju. Mobilnost gornjih ekstremiteta i obnavljanje funkcije šake su prioriteti oporavka, a funkcionalni električni stimulatori (Functional electrical stimulation – FES) to i omogućavaju. Funkcionalni električni stimulatori za gornje ekstremitete dizajnirani su u cilju povećanja fizičke funkcije kod ovih osoba.
Cilj. Pregledom dostupne literature, objavljene u relevantnim elektronskim bazama biomedicinskih podataka, cilj rada bio je naći dokaze o značaju funkcionalnih električnih stimulatora u funkciji gornjih ekstremiteta i motoričkoj kontroli osoba s kvadriplegijom.
Metode. Korišćenjem ključnih reči „kvadriplegija”, „FES”, „gornji ekstremitet”, „funkcionalna sposobnost”, „motorna kontrola” i „traumatska povreda” tri autora su prema unaprijed utvrđenim pravilima pregledala dostupne radove objavljene od 2017. do 2022. godine. Nakon isključenja radova starijih od pet godina, radova čiji pun tekst nije bio dostupan i onih koji nisu pisani na engleskom jeziku, selektovano je 57 radova, od kojih je šest odabrano za istraživanje.
Rezultati. Funkcionalni električni stimulatori poboljšavaju funkcionalnu sposobnost gornjih ekstremiteta neposredno po primjeni i nakon nje. Izazivaju neurofiziološke promjene u centralnom nervnom sistemu i kortikalnu reorganizaciju, koja zavisi od sinhronizacije dobrovoljne komande i uspješnog izvršenja predviđenog zadatka. U cilju očuvanja neurološke funkcije bitna je senzorna stimulacija, jer je neuroplastičost podstaknuta sinhronizacijom dobrovoljne komande i uspješnim izvršenjem predviđenog zadatka.
Zaključak. S obzirom na pojavu sve većeg broja istraživanja i analizu dobijenih rezultata, može se očekivati kreiranje novih programa koji će ubrzati proces oporavka gornjih ekstremiteta, veći stepen samostalnosti u aktivnostima dnevnog života, a samim tim i bolji kvalitet života osoba s kvadriplegijom.

 Ključne riječi: gornji ekstremitet, kvadriplegija, rehabilitacija, terapija električnom stimulacijom