ACTA FAC MED NAISS 2023;40(2):171-178

Originalni rad

 

UDC: 616.89:616.2+616.1:
DOI: 10.5937/afmnai40-41356

                                             

 

Povezanost aleksitimije sa hroničnim bolestima srca i pluća

 

Marija Lazarević

Dom zdravlja „Dr Milenko Marin“, Loznica, Srbija

 

 SAŽETAK

Uvod. Aleksitimija se manifestuje ograničenim sposobnostima identifikacije i ispoljavanja emocija i predstavlja mogući faktor rizika za nastanak i lečenje bolesti.
Cilj. Utvrditi zavisnost prisustva aleksitimije kod bolesnika sa hroničnim bolestima pluća i srca.
Metodologija i rezultati. U istraživanju je učestvovalo 100 ispitanika starosti od 35 do 75 godina, od kojih se 50% leči od hroničnih bolesti pluća, a 50% od hroničnih bolesti srca. Ispitanicima je nakon popunjavanja upitnika Dvadesetostepene Toronto skale (TAS-20) utvrđen stepen aleksitimije. Primenom Hi-kvadrat testa za nezavisnost utvrđeno je da su prisustvo aleksitimije i hronične bolesti srca i pluća zavisna obeležja (p > 0,0005); značajno veći broj ispitanika sa utvrđenom aleksitimijom leči se od hroničnih bolesti pluća. Primenom Hi-kvadrat testa pokazano je da prisustvo aleksitimije i pol ispitanika nisu zavisna obeležja. Za analizu zavisnosti aleksitimije i starosti ispitanika korišćen je neparametarski Man–Vitnijev U test značajnosti, kojim je utvrđeno da postoji statistički značajna razlika u starosti ispitanika koji imaju, odnosno nemaju aleksitimiju (p < 0,05).
Zaključak. U ovom radu utvrdili smo da aleksitimija predstavlja značajniji faktor rizika za pojavu hroničnog oštećenja funkcije pluća nego za bolesti srca.

Ključne reči: aleksitimija, astma, srčane bolesti, psihosomatika