ACTA FAC MED NAISS 2023;40(2):193-198

Originalni rad

UDC: 615.322:582.948.4
DOI: 10.5937/afmnai40-40582

                                            

In vitro antimikrobna aktivnost različitih ekstrakata
Verbascum niveum 

 

Maja Grigorov1, Dragana Pavlović1, Snežana Mladenović Antić2, Marija Tasić Kostov1, Dušan Ilić1

1Univerzitet u Nišu, Medicinski fakultet, Katedra za farmaciju, Niš, Srbija
2Institut za javno zdravlje Niš, Centar za mikrobiologiju, Niš, Srbija

 

 SAŽETAK

 

Uvod. Lekovite biljke su glavni sastojak brojnih lekova i farmaceutskih proizvoda, a antimikrobno dejstvo je dokazano za veliki broj biljnih ekstrakata i etarskih ulja. S obzirom na to da vrste roda Verbascum (divizme), koje su oficinalne prema Evropskoj agenciji za lekove, ispoljavaju antimikrobna svojstva, ali i da postoje još uvek nedovoljno proučene vrste ovog roda, cilj našeg rada bila je procena antimikrobne aktivnosti šest različitih ekstrakata vrste Verbascum niveum Ten.
Materijal i metode. Ispitivanja su rađena sa jednim gljivičnim sojem (Candida albicans) i četiri soja bakterija (Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis) mikrodilucionom metodom, prema preporukama Evropskog komiteta za ispitivanje antimikrobne osetljivosti. Rezultati su izraženi kao minimalna inhibitorna koncentracija (MIC) ekstrakta (mg/ml), koja sprečava vidljiv rast bakterija/gljivice.
Rezultati. MIC vrednosti bile su u opsegu od 0,39 do 1,25 mg/ml. Najizraženiji efekat postignut je sa etanolnim ekstraktom lista na soj Staphilococcus aureus (0,39 mg/ml).
Zaključak. Uprkos tvrdnjama da su Verbascum vrste odlični antimikrobni agensi, prema našim rezultatima, utvrđeno je da ekstrakti ove biljne vrste ispoljavaju skromnu antimikrobnu aktivnost.

 Ključne reči: Verbascum niveum, bujon mikrodilucioni metod, etanolni, vodeni i propilenglikolni ekstrakti