ACTA FAC MED NAISS 2023;40(2):199-207

Originalni rad

UDC: 617.753.2-056.23
DOI: 10.5937/afmnai40-40667

                                           

Korelacija indeksa telesne mase sa refraktivnim greškama

 

Suzan Amana Rattan1, Abdulhadi Alrubaie2, Send Fawaz Salih1, Sajad Oduiy Abdalla1,
Sajad Dheaa Hussein1, Fatima Alaa Tariq1, Zaid Al-Attar1

 

1Medicinski fakultet Al-Kindy, Univerzitet u Bagdadu, Bagdad, Irak 
2Jedinica za ispitivanje gojaznosti i terapiju, Univerzitet u Bagdadu, Bagdad, Irak 

 

SAŽETAK

 

 

Uvod. Indeks telesne mase predstavlja težinu osobe izraženu u kilogramima (ili funtama) koja je podeljena kvadratom visine izražene u metrima (ili stopama). Gojaznost pogađa širok spektar starosnih grupa od mladih do starije populacije. Postoji više očnih bolesti koje su povezane sa gojaznošću, poput dijabetičke retinopatije, sindroma spuštenog kapka, okluzije vene retine, gubitka vida izazvanog moždanim udarom, makularne degeneracije izazvane starenjem i, moguće, refraktivnih grešaka. Refraktivne greške su optički nedostaci koji se odnose na sposobnost fokusiranja oka i predstavljaju osnovni uzrok oštećenja vida, što može dovesti do poteškoća u obrazovanju, propuštanja mogućnosti zapošljavanja, niže produktivnosti i smanjenog kvaliteta života.
Cilj. Cilj studije bilo je utvrđivanje povezanosti između indeksa telesne mase i refraktivnih grešaka.
Metodologija. Studija preseka dizajnirana je tako da uključi reprezentativni uzorak studenata Medicinskog fakulteta Al-Kindy, u periodu od 8. decembra 2021. do 10. januara 2022. godine. Izmerena je visina i težina studenata. Procenjen je indeks telesne mase, kao i refraktivne greške.
Rezultati. U studiji je ukupno učestvovalo 400 studenata; od njih je 191 (47,8%) student imao refraktivne greške, dok je kod 209 (52,2%) studenata zabeležena emetropija. Indeks telesne mase > 25 utvrđen je kod 37,8% ispitanika. Zabeležen je značajan odnos između refraktivnih grešaka i svih grupa indeksa telesne mase (p < 0,025). Za razliku od grupa u kojima su ispitanici imali normalnu telesnu težinu, prekomernu težinu ili su bili gojazni, grupa ispitanika sa nedovoljnom težinom jedina je u kojoj je zabeležen značajan odnos sa refraktivnim greškama (p < 0,006).
Zaključak. Miopija je povezana sa nedovoljnom težinom i stoga je veza između ovih pojava statistički značajna. Međutim, na ozbiljnost ovog stanja ne utiče indeks telesne mase. Miopija se nije javljala kod studenata sa normalnim ili povišenim indeksom telesne mase.

 Ključne reči: indeks telesne mase, refraktivne greške, gojaznost