ACTA FAC MED NAISS 2023;40(3):352-357

Prikaz slučaja

UDC: 616.716.4-006‑033.2:616.351-006.6
DOI: 10.5937/afmnai40-38706      
                                          

Perimandibularna metastaza karcinoma
rektuma: prikaz slučaja

 

Miljana Džunić1, Ana Cvetanović1,2, Ivan Petković1,2

1Univerzitetski klinički centar Niš, Klinika za onkologiju, Niš, Srbija
2Univerzitet u Nišu, Medicinski fakultet, Niš, Srbija

 

 SAŽETAK

Uvod. Kolorektalni karcinom je treći malignitet po učestalosti, a metastatska bolest predstavlja značajan i čest klinički problem. Metastatski tumori oralne i maksilofacijalne regije su retki – čine 1–2% svih malignih lezija – i klinički nalikuju uobičajenim benignim stanjima.
Prikaz slučaja. Žena stara 59 godina, sa dijagnozom karcinoma rektuma, razvija perimandibularnu leziju kao prvi znak metastatskog procesa. Metastaza se klinički manifestovala u toku tretmana sa ciljem izlečenja karcinoma rektuma (preoperativna hemioiradijacija) u vidu brzorastućeg tumefakta blizu mandibularnog ugla. Nakon biopsije i patohistološke verifikacije lezije koja je klinički nalikovala apscesu, dijagnostikovana je metastaza karcinoma rektuma. Uzgred je otkrivena i solitarna metastaza u mozgu. Iako je ovo slučaj oligometastatskog karcinoma rektuma, hirurški tretman nije bio indikovan zbog ekstenzivnosti perimandibularnog metastatskog procesa. Bolesnica je lečena hemioterapijom, sa dobrim kliničkim odgovorom. Biološka terapija u tom momentu nije bila dostupna. Cerebralna metastaza tretirana je stereotaktičkom neuroradiohirurgijom korišćenjem gama noža. Nažalost, bolesnica je umrla od posledica cerebrovaskularnog insulta.  
Zaključak. Lezije u oralnoj i maksilofacijalnoj regiji mogu biti prvi znak metastatske bolesti. S obzirom na to da rana dijagnoza metastatskog procesa ima prognostičke implikacije, svaka nova formacija u oralnoj i maksilofacijalnoj regiji kod bolesnika sa kolorektalnim karcinomom zahteva pažljivu opservaciju i histološko ispitivanje.

 Ključne reči: kolorektalni karcinom, perimandibularna metastaza, cerebralna metastaza