ACTA FAC MED NAISS 2023;40(3):259-269    

Revijalni rad

 

UDC: 616.43-006.6-073-085.84
DOI: 10.5937/afmnai40-40887

                                          

Teranostika i precizna medicina u neuroendokrinim tumorima

 

Filip Veličković1,2, Marina Vlajković1,2, Miloš Stević1,2, Nina Topić1, Tamara Anđelković1,2, Đuro Macut3

1Univerzitetski klinički centar Niš, Centar za nuklearnu medicinu, Niš, Srbija
2Univerzitet u Nišu, Medicinski fakultet, Niš, Srbija
3Univerzitetski klinički centar Srbije, Klinika za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma, Beograd, Srbija

 

SAŽETAK

 

Uvod. Neuroendokrini tumori (NET) imaju povećanu ekspresiju somatostatinskih receptora (SSTR), a najčešći su podtipovi 2 i 5. Prekomerna ekspresija SSTR-a je izvanredna molekularna meta za neoperabilne i metastatske NET-ove koja omogućava jedinstven pristup ciljanoj dijagnostici i terapiji. Pored SSTR-a, neuroendokrini tumori eksprimiraju i druge receptore koji mogu biti pogodne mete za vizuelizaciju metodama nuklearne medicine.

Cilj. Ovaj pregledni rad je fokusiran na najčešće radiofarmaceutike i njihove molekularne mete koje se danas koriste na osnovu teranostičkog pristupa u NET-ovima.
Rezultati. U konvencionalnoj nuklearnoj medicini najvažniji dijagnostički radiofarmaceutici su analozi somatostatina (SSA) obeleženi 111In i 99mTc; međutim, 99mTc ima prednost u odnosu na 111In na osnovu boljih fizičkih karakteristika i lakšeg izvođenja. Poslednjih godina stvoreni su veoma moćni teranostički parovi za snimanje i lečenje NET-ova, koji se mogu snažno vezati za SSTR. Derivati 68Ga obeleženih oktreotidom preporučuju se za dijagnostiku i praćenje NEN-a. Velika prednost 68Ga radiofarmaceutika ogleda se u tome što se identična jedinjenja mogu obeležiti terapeutskim radionuklidima 90Y i 177Lu.
Zaključak. Radionuklidna terapija usmerena na peptidne receptore je sistemska molekularna ciljna terapija koja se pokazala bezbednom i veoma efikasnom u kontroli bolesti i dužem preživljavanju bolesnika sa uznapredovalim i neoperabilnim NET-ovima. Uz zanemariv broj neželjenih efekata, ova terapija je bezbedna i treba je primeniti kod svih bolesnika koji ispunjavaju neophodne kriterijume, pre svega prekomernu ekspresiju somatostatinskih receptora tipa 2.

 Ključne reči: neuroendokrini tumori, somatostatinski receptori, scintigrafija, radionuklidna terapija