ACTA FAC MED NAISS 2023;40(3):270-278                                                                                         

Revijalni rad

UDC: 616.61-074:577.1
DOI: 10.5937/afmnai40-39805

 

Mikro RNK: potencijalni biomarkeri kod hronične
bolesti bubrega

Vladana Stojiljković1,2, Nikola Stefanović3, Marija Vukelić Nikolić4, Branka Đorđević1, Jelena Bašić1,
Gordana Kocić1, Tatjana Cvetković1,2

1Univerzitet u Nišu, Medicinski fakultet, Katedra za biohemiju, Niš, Srbija
2Univerzitet u Nišu, Medicinski fakultet, Centar za medicinsku i kliničku biohemiju, Niš, Srbija
3Univerzitet u Nišu, Medicinski fakultet, Katedra za farmaciju, Niš, Srbija
4Univerzitet u Nišu, Medicinski fakultet, Katedra Biologija sa humanom genetikom, Niš, Srbija

 

SAŽETAK

Uvod. Standardni biomarkeri za dijagnozu i praćenje hronične bolesti bubrega nisu u potpunosti adekvatni ni u ranoj dijagnozi, adekvatnom praćenju i proceni progresije, a ni u proceni rizika od razvoja komplikacija. Iz tog razloga, potraga za novim, pogodnijim biomarkerima je stalna. Mnogo studija preporučuje mikro RNK kao potencijalno rešenje, s obzirom na to da su uključene u patogenezu dijabetesne nefropatije, tumora bubrega i poremećaja funkcije bubrega uopšte.
Metode. Korišćeni su internet pretraživači za selekciju adekvatne literature i podataka, kao i elektronskih baza podataka.
Rezultati. Istraživanja publikovana do sada, naročito u oblasti onkologije, navode različite pojedinačne i panele mikro RNK kao kandidate za uvođenje u rutinsku dijagnostiku. Hronična bolest bubrega je, naime, prilično kompleksna u smislu etiologije pojave bolesti, s obzirom da mnogo različitih uzroka može dovesti do oštećenja bubrežnog tkiva i poremećaja bubrežne funkcije i, konačno, do potpunog razvoja hronične bubrežne bolesti. Mikro RNK su stabilne u telesnim tečnostima i proces hemodijalize ne utiče na njihov nivo. Takođe, visoka aktivnost RNaza kod bolesnika sa hroničnom bubrežnom bolešću ne ubrzava degradaciju mikro RNK u njihovim uzorcima.
Zaključak. Podaci iz literature ukazuju na to da bi mikro RNK mogle da budu pogodni kandidati za dijagnostičku primenu u hroničnoj bolesti bubrega. Ipak, i dalje postoje izazovi koji moraju biti prevaziđeni za uvođenje mikro RNK u rutinsku upotrebu.

 Ključne reči: mikro RNK, hronična bolest bubrega, hemodijaliza