ACTA FAC MED NAISS 2023;40(3):279-291

Originalni rad

UDC: 616-074:577.1]:616.36-006.6
DOI: 10.5937/afmnai40-40853

Identifikacija gena ELOVL3 kao novog prognostičkog
markera za karcinom jetre

 

Yiyang Chen, Wanbang Zhou, Yiju Gong, Xi Ou

 

Univerzitet u Pekingu, Bolnica Šenzen, Departman za hepatobilijarnu hirurgiju i hirurgiju pankreasa, Šenzen, provincija  Guangdong, Narodna Republika Kina

 

 SAŽETAK 

Uvod. Incidencija karcinoma jetre je u globalnom porastu. Masne kiseline su u metabolizmu masti povezane sa rizikom od karcinoma tako što održavaju strukturu membrane ćelija karcinoma i prenošenje tumorskih signala, a njihova povećana sinteza potpomaže rast tumora, angiogenezu i metastaze tumora.
Metode. Nakon identifikacije gena ELOVL3 za metabolizam masnih kiselina, povezanog i sa prognozom karcinoma jetre, njegov nivo ekspresije preuzet je iz The Cancer Genome Atlas (TCGA) baze, a za predviđanje stope preživljavanja korišćene su diferencijalna analiza, analiza preživljavanja, analiza kliničke korelacije, kao i normogram. Urađena je opsežna metaanaliza kako bi se dalje procenjivala prognostička vrednost gena ELOVL3. Na kraju je urađena sveobuhvatna genska i imunološka analiza u grupama bolesnika sa visokom i niskom ekspresijom ELOVL3 gena kako bi se ispitala njegova vrednost u predviđanju prognoze i imunoterapije bolesnika sa karcinomom jetre.
Rezultati. Kod bolesnika sa visokom ekspresijom ELOVL3 gena zabeleženi su niska ukupna stopa preživljavanja i preživljavanje bez progesije bolesti. Nomogram i deo grafikona ispod ROC krivulje ukazali su0 na to da je ekspresija ELOVL3 gena imala visoku tačnost u predviđanju perioda preživljavanja bolesnika sa karcinomom jetre. Ekspresija ELOVL3 gena značajno se razlikovala u ranoj fazi tumorskog stepena, stadijumu tumora, kao i T stadijumu. Sveobuhvatna genska analiza i imunološka analiza otkrile su velik broj informacija. Analiza imunoterapije pokazala je da je nizak nivo ELOVL3 gena bio efikasniji od visokog nivoa gena ELOVL3 kod primanja imunoterapije.
Zaključak. Ekspresija ELOVL3 gena značajno je povećana kod HCC-a i povezana je sa razvojem karcinoma i lošom prognozom.

 Ključne reči: ELOVL3, karcinom jetre, imunitet, biomarkeri