ACTA FAC MED NAISS 2023;40(3):292-298

Originalni rad

UDC: 616.33-002-072.1
DOI: 10.5937/afmnai40-39533

Dominantna simptomatologija i klinički značajni endoskopski nalazi
kod bolesnika sa dispepsijom

 

Marija Marković1,3, Mladen Maksić2,3, Jelena Živić2,3, Nebojša Igrutinović3,4, Željko Todorović3,5,
Nataša Zdravković2,3

1Vojnomedicinska akademija, Beograd, Republika Srbija
2Univerzitetski klinički centar Kragujevac, Klinika za gastroenterologiju i hepatologiju, Kragujevac, Republika Srbija
3Univerzitet u Kragujevcu, Fakultet medicinskih nauka, Odsek interne medicine, Kragujevac, Republika Srbija
4Univerzitetski klinički centar Kragujevac, Klinika za pulmologiju, Kragujevac, Republika Srbija
5Univerzitetski klinički centar Kragujevac, Klinika za hematologiju, Kragujevac, Republika Srbija

 

SAŽETAK

   Uvod. Uloga ezofagogastroduodenoskopije (EGDS) ogleda se u proceni različitih simptoma i znakova brojnih organskih poremećaja kao što su ulkusna bolest, refluksna bolest, divertikula, ahalazija i tumori gornjeg gastrointestinalnog trakta, ali i u isključivanju istih stanja kod bolesnika čija je osnova funkcionalni poremećaj. Funkcionalne bolesti organa za varenje predstavljaju veliki izazov u svakodnevnom kliničkom radu.
Cilj. Cilj ove studije je da se utvrdi učestalost funkcionalne dispepsije u odnosu na organsku prema polu i starosti, kao i učestalost infekcije Helicobacter pilori (HBP) kod bolesnika sa dispepsijom, izvođenjem gornje endoskopije kao zlatnog standarda u diferencijalnoj dijagnozi.
Metode. Studija je analizirala 5200 bolesnika tokom četvorogodišnjeg perioda. Svim bolesnicima sa dispeptičnim poremećajima urađena je gornja endoskopija; svim ispitanicima pak urađene su biopsije sluzokože želuca i patohistološka verifikacija.
Rezultati. Učestalost dispeptičkih poremećaja je veća kod žena nego kod muškaraca, sa prosečnom starošću od oko 43 godine. Najčešće tegobe su epigastrični bol i punoća nakon obroka. Endoskopski nalazi su pozitivni kod 55% bolesnika, pretežno starijih od 55 godina, bez statističke razlike između HBP statusa. Najčešće promene su refluksni ezofagitis, čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu.
Zaključak. Naša studija je pokazala visoku stopu pozitivnih endoskopskih nalaza kod bolesnika sa dispepsijom prema kriterijumima Rim IV. Gastroskopija ima značajne implikacije kod bolesnika sa dispepsijom.

 Ključne reči: gornja endoskopija, dominantna simptomatologija, dispepsija, endoskopski nalaz