ACTA FAC MED NAISS 2023;40(4):512-519

Revijalni rad

UDC: 616.98:578.834]:615.8
DOI: 10.5937/afmnai40-40925

Značaj rehabilitacije kod dekondicioniranog bolesnika nakon hospitalno lečene
COVID-19 infekcije: prikaz slučaja

Vesna Grbović1,2, Aleksandra Jurišić Škevin1,2, Nataša Marković2, Kristina Mladenović2,
Marina Stanković Petrović2, Kristina Mitrović2, Dejan Aleksić3, Stefan Simović4,5, Željko Todorović4,
Nataša Zdravković Petrović4,6

 

1Univerzitet u Kragujevcu, Fakultet medicinskih nauka, Katedra za fizikalnu medicinu, Kragujevac, Srbija
2Univerzitetski klinički centar Kragujevac, Služba za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, Kragujevac, Srbija
3Univerzitetski klinički centar Kragujevac, Klinika za neurologiju, Kragujevac, Srbija
4Univerzitet u Kragujevcu, Fakultet medicinskih nauka, Katedra za internu medicinu, Kragujevac, Srbija
5Univerzitetski klinčki centar Kragujevac, Klinika za kardiologiju, Kragujevac, Srbija
6Univerzitetski klinički centar Kragujevac, Klinika za internu medicinu, Služba za gastroenterologiju, Kragujevac, Srbija

 

 SAŽETAK 

Uvod. Pandemija COVID-19, izazvana virusom SARS-CoV-2, dovela je do ozbiljnih zdravstvenih problema, do teških komplikacija, kao i do oštećenja funkcionalnosti kod osoba koje se oporavljaju od ove bolesti.
Prikaz bolesnika. Dekondicionirani šezdesetogodišnji bolesnik muškog pola je zbog izražene slabosti muskulature i nemogućnosti hodanja, preveden u Službu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju iz Korona 4 centra radi sprovođenja postkovid rehabilitacije. Nakon funkcionalnog testiranja kreiran je individualni plan rehabilitacije i svakodnevno primenjivan kineziterapijski program prilagođen trenutnom respiratornom statusu obolelog. Nakon kineziterapijskog programa primenjen je Respivol ‒ volumetrijsko medicinsko sredstvo za vežbe disanja kod bolesnika sa respiratornim poteškoćama. Bolesnik na prijemu nije bio samostalno aktivno pokretan, nije mogao samostalno da pređe iz ležećeg položaja u sedeći, niti da održi balans u sedećem položaju. Kliničkom slikom dominirala je inaktivitetna hipotrofija muskulature u celini. Na kraju sprovedenog šestonedeljnog rehabilitacionog tretmana uočeno je značajno poboljšanje funkcionalnosti (FIM test), mišićne snage (manuelni mišićni test), aktivnosti dnevnog života (Barthel indeks), kao i smanjenje anksioznosti (GAD-7 skala).
Zaključak. Cilj sprovođenja rehabilitacije bio je da se bolesniku omogući povratak u stanje funkcionalnosti u kojem je bio pre početka lečenja COVID-19 infekcije, povratak redovnim profesionalnim aktivnostima, kao i postizanje potpune samostalnosti u aktivnostima dnevnog života.

 Ključne reči: COVID-19, dekondicioniranost, rehabilitacija, kineziterapija