ACTA FAC MED NAISS 2023;40(4):375-388    

Revijalni rad

 

UDC: 616.853.4-08
DOI: 10.5937/afmnai40-41738

                                          

Efekat transkranijalne stimulacije direktnom strujom na kontrolu napada
i prevenciju epilepsije

 

Roya Zahedi Moghadam1, Rabi Atabaki1, Hossein Khaleghzadeh-Ahangar1,2

1Departman za fiziologiju, Medicinski fakultet, Univerzitet medicinskih nauka u Babolu, Babol, Iran
2Centar za istraživanje imunoregulacije, Institut za ispitivanje zdravlja, Univerzitet medicinskih nauka u Babolu,
Babol, Iran

 

SAŽETAK

 

Uvod. Epilepsija je jedna od najčešćih neuroloških bolesti. To je nekontrolisana neuronska aktivnost različitih delova mozga koja dovodi do konvulzija i/ili nesvestice. Iako je u kontroli epileptičkih napada i terapije ostvaren značajan napredak, od 20% do 30% pojedinaca i dalje ima nekontrolisane napade. Neželjeni efekti i komplikacije javljaju se i kod bolesnika čija je terapija pod nadzorom lekara. Oboleli od epilepsije nailaze na mnoštvo različitih izazova. Transkranijalna stimulacija jednosmernom strujom (engl. tDCS) predstavlja bezbednu i neinvazivnu metodu stimulacije mozga koja se primenjuje kod napada i epilepsija otpornih na lekove. Ova metoda prenosi pozitivnu/negativnu električnu struju ka dubljim delovima mozga, modulišući njihovu električnu aktivnost.
Metode. Ovo je pregledni tip rada. Pregledani su svi važni radovi koji su bili dostupni. U radu je prikazana efikasnost tDCS-a u sprečavanju epilepsije kod bolesnika sa zabeleženim napadima.
Zaključak. U studijama se ističe da ova metoda verovatno može biti pomoćna metoda u prevenciji i lečenju napada. Kako su u nekim studijama epileptični napadi bili indukovani i potvrđeni nakon primene tDCS-a, ovu metodu treba primenjivati obazrivo.

 Ključne reči: napad, konvulzija, prevencija, epilepsija, tDCS