ACTA FAC MED NAISS 2023;40(4):389-401                                                                                       

Revijalni rad

UDC: 616.24-008.4:612.821.7]:616-089.5
DOI:
10.5937/afmnai40-42892

 

Rizici anestezije kod obolelih od opstruktivne
apnee tokom spavanja

Zoran Stamenković1, Lidija Ristić1,2

1Univerzitetski klinički centar Niš, Klinika za plućne bolesti, Niš, Srbija
2Univerzitet u Nišu, Medicinski fakultet, Katedra za internu medicinu, Niš, Srbija

 

SAŽETAK

 

Uvod. Oboleli od opstruktivne apnee tokom spavanja (engl. obstructive sleep apnea ‒ OSA) koji se podvrgavaju procedurama pod anestezijom imaju povećan rizik od razvoja perioperativnih komplikacija u poređenju sa bolesnicima bez ove dijagnoze.
Cilj. Cilj ovog rada je da ukaže na povezanost OSA i povećanog rizika od razvoja perioperativnih komplikacija, da predstavi moguće komplikacije i patofiziološke mehanizme koji ih mogu usloviti u perioperativnom okruženju i, naposletku, da pregleda dostupne preoperativne metode skrininga OSA i strategije planiranja i lečenja koje treba uzeti u obzir u okviru perioperativnog zbrinjavanja ovih bolesnika.
Metode. Pretražene su standardne baze podataka kako bi se pronašle kvalifikovane studije koje su uključivale odrasle hirurške bolesnike bez OSA, sa sumnjom na OSA ili sa dijagnostikovanom OSA.
Rezultati. Bolesnici za koje je utvrđeno da su izloženi riziku od OSA, odnosno oni sa dijagnostikovanom OSA moraju imati individualni pristup zbrinjavanju, koji uključuje izbor tehnike anestezije, upravljanje disajnim putevima i praćenje bolesnika.
Zaključak. Rastuća prevalencija OSA i njena heterogenost, kao i nedostatak pouzdanih prediktora rizika i dokaza zasnovanih na dobro dokumentovanim studijama o efikasnosti perioperativnih mera, predstavljaju izazov za dalja istraživanja u cilju primene adekvatne strategije perioperativnog zbrinjavanja OSA bolesnika i sprečavanje komplikacija opasnih po život.

 Ključne reči: rizici anestezije, opstruktivna apnea tokom spavanja, hirurgija