ACTA FAC MED NAISS 2024;41(1):139-145

Prikaz slučaja

UDC: 616.98:579.834]:616.127-002
DOI: 10.5937/afmnai41-39831

Lajmski karditis u kliničkoj praksi

 Nadiya Yarema1, Kateryna Myndziv2, Volodymyr Dzhyvak3

 

1Nacionalni medicinski univerzitet u Ternopilu „I. Horbachevsky”, Departman za internu medicinu No. 1, Ternopil, Ukrajina
2
Nacionalni medicinski univerzitet u Ternopilu „I. Horbachevsky”,
Departman za fizikalnu terapiju, radnu terapiju i fizičko obrazovanje, Ternopil, Ukrajina
3
Nacionalni medicinski univerzitet u Ternopilu „I. Horbachevsky”, Departman za dečje bolesti i dečju hirurgiju, Ternopil, Ukrajina

 

SAŽETAK

 Uvod. Lajmska bolest je infektivna bolest koju prenose krpelji iz roda Ixodes i manifestuje se oštećenjima različitih organa i sistema; najčešće manifestacije su migrirajući eritem, oštećenje nervnog sistema, muskulo-skeletnog sistema, srca, jetre i očiju. Prema rečima različitih autora, oštećenje srca kod lajmske borelioze kreće se od 4% do 10% i još nije dovoljno ispitana patologija.
Prikaz slučaja. Rad opisuje klinički slučaj infektivnog miokarditisa udruženog sa lajmskom bolešću kod pedesetjednogodišnjeg bolesnika. Analizirani su tok bolesti i rezultati lečenja. Uočeni su ozbiljni poremećaji ritma i provodljivosti: AV blok prvog stepena, prolazni AV blok drugog stepena (Mobitz 2) i trećeg stepena, kao i politopijske ekstrasistole. Zahvaljujući pravovremenoj dijagnozi, serološkom ispitivanju i etiotropskoj antibakterijskoj terapiji, kod bolesnika je uočeno značajno poboljšanje kliničkog stanja. Takođe, zabeleženi su pozitivni rezultati seroloških testova i EKG dinamike, sa poboljšanjem AV provodljivosti.
Zaključak. Najčešće promene na EKG-u kod lajmskog karditisa predstavljaju poremećaji provodljivosti uz pojavu blokada različitog stepena. Kod bolesnika sa miokarditisom, koji je praćen aritmijama i poremećajima provodljivosti koji se na osnovu SILC (engl. Suspicious Index in Lyme Carditis) skale ocenjuju kao poremećaji srednjeg i visokog rizika, trebalo bi preporučiti serološka ispitivanja kako bi se kod miokarditisa verifikovala etiologija borelioze. U ovom konkretnom slučaju, rana dijagnostika i prepisana etiotropska terapija nisu doprineli samo lečenju srčane slabosti nego i značajnom poboljšanju kliničkog stanja, te pozitivnim rezultatima seroloških testova i EKG dinamike.

 Ključne reči: miokarditis, lajmski karditis, AV blok, dijagnostika, tretman