ACTA FAC MED NAISS 2024;41(1):146-153

Revijalni rad

UDC: 618.19‑006:616.441‑008.61
DOI: 10.5937/afmnai41-42161

Karcinom dojke i Grejvsova bolest

 

Tijana Veljković1,7, Dragana Bubanja2,4, Nataša Zdravković6,4, Željko Todorović3,4, Radiša Vojinović4,5, Mladen Maksić4,6

 

1Univerzitetski klinički centar Kragujevac, Klinika za pedijatriju, Kragujevac, Srbija
2Univerzitetski klinički centar Kragujevac, Klinika za endokrinologiju, Kragujevac, Srbija
3Univerzitetski klinički centar Kragujevac, Klinika za hematologiju, Kragujevac, Srbija
4Univerzitet u Kragujevcu, Fakultet medicinskih nauka, Departman za internu medicinu, Kragujevac, Srbija
5Univerzitetski klinički centar Kragujevac, Klinika za radiologiju, Kragujevac, Srbija
6Univerzitetski klinički centar Kragujevac, Klinika za gastroenterologiju i hepatologiju, Kragujevac, Srbija
7Univerzitet u Kragujevcu, Fakultet medicinskih nauka, Departman za pedijatriju, Kragujevac, Srbija

  

SAŽETAK

 Uvod. Brojna klinička ispitivanja dokazala su povezanost dvaju žlezdanih organa, u ovom slučaju dojke i štitaste žlezde. Pojava karcinoma dojke povećana je kod pacijenata sa autoimunom bolešću štitne žlezde (Hašimotov tireoiditis i Grejvsova bolest). Broj opisanih slučajeva karcinoma dojke značajno je manji kod pacijenata sa Grejvsovom bolešću nego kod onih sa dijagnostikovanim Hašimotovim tireoiditisom.
Prikaz slučaja. Pedesetsedmogodišnja pacijentkinja javila se u Urgentni centar sa teškim disanjem. Prilikom pregleda utvrđeni su oftalmopatija, oslabljen disajni šum i mastitis obeju dojki.Vrednosti analiza hormona bile su sledeće: TSH 0,00 (0,3‒5,5 mlU/L), FT4 32,90 (11,5‒23 pmol/L), TSHRat 19 (0,0‒1,1 U/L). TPOAt 234 (0,0‒12 IU/ml), TgAt > 2000 (0,0‒30,0 IU/ml). Postavljena je dijagnoza Grejvsove bolesti i odmah je započeta terapija tireosupresivom. Multidetektorska kompjuterska tomografija (MDCT) pokazala je tumor leve dojke sa metastazama u supraklavikularnim i aksilarnim limfnim čvorovima, infiltraciju tumora u kožu i potkožno tkivo, kao i metastaze u kostima. Urađena je biopsija tumora dojke, a patohistološki nalaz ukazao je na slabo diferenciran duktalni karcinom dojke (HER-2+ grupa tumora).
Zaključak. Rano otkrivanje bolesti štitne žlezde smanjuje rizik od razvoja malignog procesa; stoga, lekari u svom kliničkom radu moraju prepoznati prve znake bolesti štitaste žlezde kod pacijenata i odmah započeti adekvatnu terapiju kako bi smanjili rizik od nastanka karcinoma dojke. Važno je sprovesti dijagnostička ispitivanja za otkrivanje raka dojke kod pacijenata sa nelečenom ili neadekvatno lečenom hipotireozom i hipertireozom.

 Ključne reči: karcinom dojke, Grejvsova bolest, autoimuni poremećaji štitne žlezde