ACTA FAC MED NAISS 2024;41(1):10-17                                                                                      

Revijalni rad

UDC: 616.22-006-089.87:616-085.8
DOI:
10.5937/afmnai41-44015

 

Prekidanje tišine: inovativni pristupi rehabilitaciji glasa i komunikacije kod bolesnika podvrgnutih laringektomiji

Dina Rujević1, Mirjana Petrović Lazić2

1Opšta bolnica Novi Pazar, Odeljenje za neurologiju, Novi Pazar, Srbija
2Univerzitet u Beogradu, Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, Beograd, Srbija

 

SAŽETAK

 

Uvod. Laringektomija je hirurški postupak odstranjivanja grkljana, bilo u celini (totalna laringektomija), bilo delimično (parcijalna laringektomija). Rehabilitacija bolesnika podvrgnutih laringektomiji predstavlja složen proces koji uključuje fizičke, psihološke i socijalne aspekte. Radi poboljšanja kvaliteta života ovih bolesnika sprovodi se rehabilitacija; ona se sastoji iz nekoliko faza, koje obuhvataju učenje alternativnih načina govora, vežbe disanja i gutanja i psihološku podršku. Važno je naglasiti da je rehabilitacija dugotrajan proces koji zahteva kontinuiranu podršku bolesnicima, sa ciljem postizanja što boljih rezultata. Uz pravi pristup i stručnu pomoć, rehabilitacija može značajno poboljšati kvalitet života bolesnika podvrgnutih laringektomiji.
Cilj. Cilj ovog rada bio je da se sačini pregled relevantne literature kako bi se prikazale mogućnosti verbalne komunikacije kod bolesnika kojima je izvršena laringektomija.
Metode. Relevantna literatura prikupljena je pretraživanjem sledećih internet stranica: www.pubs.asha.org, www.cjcrcn.org, www.scielo.org, www.journals.ekb.eg, www.biomedcentral.com, www.dovepress.com. U obzir su uzeti radovi objavljeni na srpskom i engleskom jeziku u periodu od 2018. do 2022. godine.
Pregled. Ovaj rad pruža pregled istraživanja o govornoj rehabilitaciji bolesnika nakon sprovedene laringektomije i raznim metodama lečenja karcinoma larinksa, kao i pregled savremene literature o laringektomiji.
Zaključak. Nakon obavljene totalne laringektomije, trebalo bi sprovesti intenzivnu rehabilitaciju govora kako bi se ovim bolesnicima vratila sposobnost verbalne komunikacije. Ovaj proces zahteva multidisciplinarni pristup koji uključuje različite specijaliste: logopede, fonijatre, onkologe, hirurge i psihologe.

Ključne reči: karcinom grkljana, laringektomija, komunikacija, vokalna rehabilitacija