ACTA FAC MED NAISS 2024;41(1):42-52

Originalni rad

 

UDC: 618.19-001.17-007.24
DOI: 10.5937/afmnai41-46613

Klasifikacija deformiteta dojki nakon zadobijanja opekotina

 

Feyta Oleg Ruslanovych1, Zhernov Oleksandr Andriyovych1,2, Shendryk Vladyslav Hrehorovych1

1Nacionalni zdravstveni univerzitet Shupyk, Kijev, Ukrajina
2KNP „Gradska klinička bolnica №2 Kijev”, Kijev, Ukrajina

 

SAŽETAK

Uvod/Cilj. Povećana stopa preživljavanja bolesnika sa velikim i kritičnim opekotinama povećala je broj deformiteta različitih delova tela. Lezije na dojkama naročito utiču na fizičko i mentalno zdravlje devojaka i žena. Deformiteti u vidu ožiljaka manifestuju se u obliku individualnih ožiljaka ili velikih polja ožiljaka na dojkama i grudnom košu. Sve ovo dovodi do velikog broja mogućih tipova deformiteta i kompleksnosti njihove klasifikacije. Cilj ovog rada bio je utvrditi klasifikaciju deformiteta dojki  u obliku ožiljaka nakon zadobijanja opekotina, i to na osnovu definicije ključnih oblasti deformiteta i ozbiljnosti lezija, kako bi se odredio plan rekonstrukcije sa optimalnom upotrebom dostupnih zdravih tkiva okolnih područja.
Materijali i metode. Klasifikacija cikatricijalnih deformiteta dojki bazirana na retrospektivnoj studiji uključila je 68 bolesnika sa lezijama 96 žlezda (40 jednostrano i 28 obostrano). Urađena je klinička procena lezija, prilikom koje su u obzir uzeti segmentacija dojki i okolnih područja, određivanje deficita parenhima, te stepen lezija areolarno-mamilarnog kompleksa dojki. Površina dojki, okolnih područja grudnog koša i prednjeg abdominalnog zida podeljeni su u deset segmenata. Segmentacija ovih područja omogućila je razjašnjenje razvoja deformiteta, uz selekciju ključnih područja usled nastanka ožiljaka, kao i određivanje područja najpogodnijih za dobijanje tkiva donora za potrebe rekonstrukcije.
Rezultati. Predložena su četiri tipa deformiteta na osnovu određivanja mesta transformacije ožiljnog tkiva, ozbiljnosti lezije areolarno-mamilarnog kompleksa, deficijencije parenhima, kao i prirode deformiteta.
Zaključak. Predstavljena klasifikacija deformiteta ožiljaka zadobijenih nakon opekotina odražava glavne karakteristike strukturnih i funkcionalnih poremećaja, olakšava određivanje ozbiljnosti deformiteta i pomaže u razlikovanju i objektivnom pristupu izboru strategije tretmana.

 Ključne reči: deformiteti zadobijeni nakon opekotina, dojke, klasifikacija deformiteta