ACTA FAC MED NAISS 2024;41(1):91-101

Originalni rad

UDC: 616.12-085.03
DOI: 10.5937/afmnai41-43613 

                                           

Ispitivanje efekta programa za unapređenje samoefikasnosti u pridržavanju propisane terapije i samoefikasnost kod bolesnika sa akutnim koronarnim sindromom

 

 Maryam Mahdavian1, Mahboobeh Khajeh1, Shahrbanoo Goli2, Kamran Pourmand3,
Seyedmohammad Mirhosseini1, Hossein Ebrahimi4

 

1Departman za sestrinstvo, Fakultet za sestrinstvo i akušerstvo, Univerzitet medicinskih nauka Šahrud, Šahrud, Iran
2Departman za epidemiologiju, Fakultet za javno zdravlje, Univerzitet medicinskih nauka Šahrud, Šahrud, Iran    
3Jedinica za razvoj kliničkih istraživanja, Bolnica „Imam Hossein”, Univerzitet medicinskih nauka Šahrud, Šahrud, Iran
4Centar za ispitivanje društvenih i bihevioralnih nauka povezanih sa zdravljem, Univerzitet medicinskih nauka Šahrud, Šahrud, Iran

 

SAŽETAK

Uvod/Cilj. Cilj ove studije bilo je utvrđivanje efekta programa za unapređenje samoefikasnosti u pridržavanju propisane terapije i samoefikasnosti kod bolesnika sa akutnim koronarnim sindromom.
Metode. Primenom metode prigodnog uzorka, sprovedena je paralelna randomizovana klinička studija koja je uključila 86 bolesnika sa akutnim koronarnim sindromom u Šahrudu, u Iranu. Alati za prikupljanje podataka obuhvatili su demografski upitnik i skalu procene samoefikasnosti u uzimanju propisane terapije. Grupa uključena u program unapređenja samoefikasnosti dobila je informacije o ovom programu za narednih 40 dana u pet sesija koje su trajale od 30 do 45 minuta, dok je kontrolna grupa dobila rutinsku podršku. Podaci su analizirani primenom deskriptivne i inferencijalne statistike. Nivo značajnosti određen je na 0,05.
Rezultati. Nakon intervencije, zabeleženo je veće poboljšanje skora samoefikasnosti (p < 0,001), kao i poboljšanje skora u pridržavanju uzimanja propisane terapije (p < 0,001), u grupi koja je bila uključena u program nego u kontrolnoj grupi.
Zaključak. Rezultati naše studije pokazali su da je program unapređenja samoefikasnosti poboljšao samoefikasnost i pridržavanje uzimanja propisane terapije kod bolesnika sa akutnim koronarnim sindromom. Stoga, primena ove intervencije preporučuje se kao efikasna metoda.

 Ključne reči: akutni koronarni sindrom, jedinica koronarne nege, pridržavanje propisane terapije, samoefikasnost