ACTA FAC MED NAISS 2024;41(2):234-243

Originalni rad

UDC:  612.616:616.697-07
DOI: 10.5937/afmnai41-42819       
                                          

Kliničke kararakteristike i analiza semene tečnosti bolesnika
sa primarnim infertilitetom koji se javljaju urologu prvi put: studija preseka

 

Harith Mohamed Kamber1, Kamal Al-Jawdah1, Salam Madhi Shahid2, Zaid Al-Attar1

1Medicinski fakultet Al-Kindy, Univerzitet u Bagdadu, Bagdad, Irak
2Univerzitetska bolnica Al-Kindy, Bagdad, Irak

 SAŽETAK

Uvod/Cilj. Analiza semene tečnosti ima važnu ulogu u pružanju pomoći klinikama za lečenje neplodnosti pri dijagnostikovanju osnovnog uzroka neplodnosti muškaraca. Cilj ove studije bilo je ispitivanje obrazaca semene tečnosti muškaraca koji su bili u neplodnom paru sa potvrđeno zdravom ženom.
Materijal i metode. Sprovedena je studija preseka u periodu od januara 2019. godine do decembra 2022. godine. Bolesnici su odlazili na konsultacije zbog odsustva začeća dužeg od 12 meseci sa potvrđeno zdravom ženom.
Rezultati. U studiju su bila uključena 453 bolesnika. Raspodela bolesnika prema starosnim grupama pokazala je da je 277 bolesnika bilo mlado; imali su od 21 do 30 godina (61%). Dvesta šezdeset dva (58%) bolesnika patila su od neplodnosti 12‒24 meseca. Četiri stotine dvadeset devet (94,7 %) bolesnika imalo je normalan volumen sperme. Kada je reč o broju spermatozoida, kod 174 bolesnika broj spermatozoida bio je ispod normalnih vrednosti. Koncentracija sperme takođe se drastično smanjivala sa starenjem. Pokazalo se da su parametri motilnosti loši. Nalazi morfologije sperme bili su relativno dobri. Rezultati aktuelne studije odražavaju uticaj neplodnosti na mlade starosne grupe (21‒30 godina) budući da je u ovoj starosnoj grupi zabeleženo 277 (61%) slučajeva neplodnosti. Kod sto pedeset osam (34,8 %) bolesnika utvrđen je nizak broj spermatozoida, i to sa tendencijom njihovog smanjivanja sa starenjem. Poznato je da motilnost ima jači uticaj na stopu plodnosti nego morfologija.
Zaključak. Nisku motilnost uzrokuje nekoliko faktora koji su rasprostranjeniji u društvu od abnormalnih morfoloških faktora. Tu spadaju pušenje, konzumiranje alkohola, retka fizička aktivnost, stres i gojaznost. S druge strane, morfologija je prouzrokovana drugim faktorima koji su manje rasprostranjeni u društvu.

 Ključne reči: analiza semene tečnosti, morfologija, motilnost, likvefakcija