ACTA FAC MED NAISS 2024;41(2):263-271

Prikaz slučaja

UDC: 616.24-006.6:616.345-006.6
DOI: 10.5937/afmnai41-46238

Kolizija primarnog adenokarcinoma pluća sa metastazom adenokarcinoma debelog creva:
prikaz slučaja

Džemila Alić1, Marina Marković2, Slobodanka Mitrović3, Milena Ilić3, Ajtana Bajrović4, Jelena Savić3,
Marija Spasojević3, Dalibor Jovanović3

1Opšta bolnica Novi Pazar, Odeljenje pneumoftiziologije, Novi Pazar, Srbija
2Univerzitet u Kragujevcu, Fakultet medicinskih nauka, Katedra za internu medicinu, Kragujevac, Srbija
3Univerzitet u Kragujevcu, Fakultet medicinskih nauka, Katedra za patologiju, Kragujevac, Srbija
4Univerzitet u Kragujevcu, Fakultet medicinskih nauka, Kragujevac, Srbija  

 

 SAŽETAK 

Uvod. Kolizioni tumori predstavljaju istovremenu pojavu dvaju tumora različitog histološkog porekla na istoj lokalizaciji. Tumori mogu biti kombinacija sarkoma i karcinoma, karcinoma i limfoma, a postoje i druge mogućnosti. Kolizioni tumori ređe se pojavljuju na plućima nego na drugim organima.
Prikaz slučaja. Šezdesetpetogodišnja žena sa ličnom anamnezom o postojanju adenokarcinoma kolona koji je hirurški i hemioterapijski tretiran javila se na redovan radiografski pregled pluća. Na kontrolnom snimku otkrivene su dve ovalne promene u desnom plućnom krilu, koje su kasnije verifikovane i kompjuterizovanom tomografijom. Patohistološkom i imunohistohemijskom obradom jedna promena identifikovana je kao primarni adenokarcinom pluća, dok je druga promena predstavljala metastazu adenokarcinoma kolona. Određivanje ekspresije pojedinih markera glavni je metod dijagnostikovanja lezija histološki različitog porekla. Adenokarcinom pluća u 90% slučajeva pokazuje ekspresiju tireoidnog transkripcionog faktora 1 (TTF-1), a 99% metastaza koje vode poreklo od adenokarcinoma kolona pokazuje ekspresiju CDX2 markera.
Zaključak. Postoje brojne teorije kojima se pokušava objasniti nastanak kolizionih tumora. Prema prvoj hipotezi, nastanak kolizionih tumora je slučajan. U drugoj hipotezi ističe se da pod uticajem karcinogenih stimulusa dolazi do promene okruženja i potom do istovremenog rasta dvaju tumora u takvoj izmenjenoj sredini. U poslednjoj hipotezi navodi se da jedan tumor menja mikrookruženje unutar organa i samim tim povećava mogućnost naseljavanja metastaza u blizini. Za pravilan tretman kolizionih tumora neophodna je tačna i precizna dijagnoza, kao i poznavanje karakteristika tumora.

 Ključne reči: kolizioni tumori, adenokarcinom pluća, tireoidni transkripcioni faktor 1, CDX2 transkripcioni faktor