ACTA FAC MED NAISS 2024;41(2)::272-278

Prikaz slučaja

UDC: 616.914:[616.98:578.834
DOI: 10.5937/afmnai41-43726

Koinfekcija primarnom varičelom i kovidom 19:
prikaz slučaja

Irfan Ćorović1,2, Emina Ćorović Ličina3, Bojana Simović Marković1, Selma Habibović4, Ahmo Habibović5, Samir Vučelj2, Lejla Ćeranić6

1Univerzitet u Kragujevcu, Fakultet medicinskih nauka,
Centar za molekulsku medicinu i istraživanje matičnih ćelija, Kragujevac, Srbija
2
Opšta bolnica Novi Pazar, Odsek za internu medicinu, Novi Pazar, Srbija
3Opšta bolnica Novi Pazar, Odsek za neurologiju, Novi Pazar, Srbija
4Zavod za javno zdravlje Novi Pazar, Odsek za mikrobiologiju, Novi Pazar, Srbija
5Opšta bolnica Novi Pazar, Odsek za radiologiju, Novi Pazar, Srbija
6Opšta bolnica Novi Pazar, Odsek za infektivne bolesti, Novi Pazar, Srbija

 

 SAŽETAK

Uvod. Primarna varičela obično se javlja u detinjstvu i generalno je samoograničavajuća bolest. Kod odraslih i imunodeficijentnih osoba može imati ozbiljniji tok. Gojaznost je jedan od faktora rizika za teži oblik kovid 19 infekcije, koji može dovesti do imunosupresije i drugih sistemskih komplikacija. Ovaj prikaz slučaja ima za cilj da predstavi retku koinfekciju varičela zoster virusom i virusom SARS-CoV-2 kod odrasle osobe, da proceni uticaj ove koinfekcije na tok i težinu obaju oboljenja, kao i da naglasi značaj antivirusne terapije u njihovom lečenju.
Prikaz slučaja. Prikazuje se slučaj koinfekcije varičela zoster virusom i virusom SARS-CoV-2 zabeležen kod tridesetčetvorogodišnje gojazne žene, koja je uspešno lečena oralnim aciklovirom i nirmatrelevir-ritonavirom, bez razvoja značajnih komplikacija.
Zaključak. Trenutno ne postoji dovoljno dokaza za tvrdnju da koinfekcija varičela zoster virusom i virusom SARS-CoV-2 povećava šanse za teži oblik bilo koje od ovih infekcija. Efikasnom antivirusnom terapijom moguće je značajno smanjiti šanse za razvoj težih formi obeju infekcija; potrebno je da lekari to imaju u vidu u slučaju koinfekcije pomenutim virusnim oboljenjima i da, samim tim, reaguju pravovremeno.

 Ključne reči: kovid 19, SARS-CoV-2, primarna varičela, varičela zoster virus