ACTA FAC MED NAISS 2024;41(2):154-161                                                                                       

Revijalni rad

UDC: 613.49:616.5
          616.5:[616.98:578.834
DOI: 10.5937/afmnai41-46361

 

Dermatološki izazovi u pandemiji kovida 19: značaj dermokozmetičkih preparata

 

Marija Tasić Kostov

Univerzitet u Nišu, Medicinski fakultet, Niš, Srbija

 

SAŽETAK

 

 

Uvod. Iako je kovid 19 danas prisutan u blažoj formi, sistemski poremećaji uzrokovani virusom primećuju se na gotovo svim organima. Dermatološke manifestacije posledica su same bolesti, ali i preventivnih mera koje se preduzimaju radi sprečavanja infekcije. Farmakoterapija je uglavnom potrebna samo u težim slučajevima. U radu su predstavljene neželjene pojave na koži povezane sa svim aspektima kovida 19. Cilj je bio da se pruži sveobuhvatan pregled ovih pojava, kao i da se osvetle uloga i značaj koje dermokozmetički preparati imaju u njihovom lečenju.
Metode. U toku pripreme ovog pregleda najpre su prepoznati faktori koji su u pandemiji uticali na kožu (zaštitne mere, sama bolest, postkovid sindrom), a potom izdvojeni i klasifikovani simptomi na koži koji se mogu tretirati dermokozmetičkim preparatima, i to prema relevantnim naučnim radovima i smernicama.
Diskusija. Dermatološki izazovi u pandemiji kovida 19 mogu se podeliti u tri glavne kategorije: 1) kožne manifestacije u vezi sa samom infekcijom; 2) manifestacije nastale kao rezultat nošenja zaštitne opreme i upotrebe sredstava za dezinfekciju; 3) kožne manifestacije postkovid sindroma.
Zaključak. Dermokozmetički preparati, jedinstvena kategorija proizvoda između kozmetike i leka, preporučuju se u svim slučajevima osim kod teških dermatoloških poremećaja povezanih sa kovidom 19. Zauzimaju važno mesto u radu dermatologa, a pandemija kovida 19 potvrđuje njihovu važnost.

Ključne reči: dermokozmetički preparati, kovid 19, pandemija, postkovid, koža