ACTA FAC MED NAISS 2024;41(2):175-185

Revijalni rad

UDC: 616.12‑008.46-083
DOI: 10.5937/afmnai41-48670

Nega bolesnika sa srčanom insuficijencijom: sistematski
pregled literature

 

Tahere Zahedifard1,2, Khadijeh Mirzaei-Najmabadi3,4, Talat Khadivzadeh3,4, Ali Vafaee-Najar5, Marzieh Lotfalizadeh6

1Fakultet za sestrinstvo i akušerstvo, Univerzitet medicinskih nauka u Mašhadu, Mašhad, Iran 
2Studentski istraživački komitet, Univerzitet medicinskih nauka u Mašhadu, Mašhad, Iran
3Centar za ispitivanje nege u okviru sestrinstva i akušerstva, Univerzitet medicinskih nauka u Mašhadu, Mašhad, Iran
4
Departman za akušerstvo, Fakultet za sestrinstvo i akušerstvo, Univerzitet medicinskih nauka u Mašhadu, Mašhad, Iran
5Departman za zdravstvenu ekonomiju i menadžment u zdravstvu, Fakultet za zdravstvo, Univerzitet medicinskih nauka u Mašhadu, Mašhad, Iran
6Socijalne determinante Centra za ispitivanje zdravlja, Univerzitet medicinskih nauka u Mašhadu, Mašhad, Iran
7Departman za akušerstvo i ginekologiju, Medicinski fakultet, Univerzitet medicinskih nauka u Mašhadu,
Mašhad, Iran 

 

SAŽETAK

 

Uvod/Cilj. Srčana insuficijencija predstavlja jedan od glavnih problema javnog zdravlja budući da se njena prevalencija povećava, a troškovi nege drastično uvećavaju zbog loših prognoza. Neefikasno lečenje bolesti može dovesti do povećanog morbiditeta i ponovljenih hospitalizacija. Ovaj sistematski pregled literature sproveden je sa ciljem da se utvrdi kakva je nega potrebna bolesnicima lečenim od srčane insuficijencije.
Metode. Baze podataka PubMed, Medline, Scopus, Cochrane, Google Scholar, kao i persijske baze podataka među kojima su SID, Iran Medex i Magiran, pretraživane su do januara 2022. godine. U obzir su uzete opisne studije, analitičke studije, studije preseka i kvalitativne studije koje su bile sprovedene sa ciljem ispitivanja nege i srčane insuficijencije. Od ukupno 1199 relevantnih objavljenih studija, sistematski je pregledano ukupno 16 studija. Kvalitet članaka procenila su tri istraživača koja su koristila MMAT (engl. Mixed Methods Appraisal Tool ‒ MMAT). Podaci su analizirani kvalitativno.
Rezultati. Naša studija je obuhvatila 16 studija koje su uključile 53.299 bolesnika sa srčanom insuficijencijom. Nalazi istraživanja ukazali su na to da je nivo neispunjenih potreba u oblasti nege koja se sastoji od zdravstvenih potreba, obrazovnih potreba i potreba za učenjem, emocionalnih, socijalnih i psiholoških potreba i podrške, savetovanja i usluga kućne nege, kao i izvesnih posebnih potreba kod žena, bio u rasponu od umerenog do visokog.
Zaključak. U ovoj studiji je istaknuta potreba za pružanjem nege u nekoliko oblasti koje zahtevaju procenu potreba, upravljanje, donošenje odluka i planiranje nege. Neophodno je obezbediti  sistem podrške kako bi se pomoglo bolesnicima da se izbore sa tokom bolesti.

 Ključne reči: potrebe za negom, srčana insuficijencija, potrebe bolesnika, sistematski pregled