ACTA FAC MED NAISS 2024;41(2):193-205

Originalni rad

UDC: 616.1-053.9:615.8
DOI: 10.5937/afmnai41-48746

Efekti kardiovaskularne rehabilitacije na toleranciju fizičkog napora i kvalitet života starijih sa koronarnom arterijskom bolešću

Milovan Stojanović1, Marija Stanković1, Marina Deljanin Ilić1,2, Aleksa Vuković1,
Jelena Igrutinović Novković3, Igor Igić4, Stevan Ilić5, Dejan Petrović1,2

1Institut za lečenje i rehabilitaciju „Niška Banja“, Niš, Srbija
2Univerzitet u Nišu, Medicinski fakultet, Niš, Srbija
3Opšta bolnica Aleksinac, Aleksinac, Srbija
4Zdravstveni centar Doljevac, Doljevac, Srbija
5Klinika za kardiovaskularne bolesti „Cardio Point”, Niš, Srbija

 

SAŽETAK

    

Uvod/Cilj. Kardiovaskularna rehabilitacija (KVR) od izuzetnog je značaja za primarnu i (posebno) sekundarnu rehabilitaciju pacijenata sa koronarnom arterijskom bolešću. Cilj ovog rada bio je da se ispita da li je korist od KVR-a kod starijih pacijenata sa koronarnom arterijskom bolešću jednaka koristi koja je zapažena kod pacijenata mlađeg uzrasta.
Metode. Studijom je obuhvaćeno 1697 pacijenata upućenih na program KVR-a nakon što su preživeli infarkt miokarda, perkutanu koronarnu intervenciju ili hiruršku revaskularizaciju miokarda. Pacijenti su podeljeni u dve grupe: u grupi I bili su pacijenti mlađi od 65 godina (1099 pacijenata; 64,76%), a u grupi II pacijenti stariji od 65 godina (598 pacijenata; 35,24%). Na početku i na kraju KVR-a urađeni su testovi fizičkim opterećenjem (TFO1 i TFO2). Takođe, kvalitet života bio je procenjen na početku i na kraju KVR-a validiranim upitnikom Short-Form 36 Health Status Survey (SF-36). Rezultati su upoređeni između grupa.
Rezultati. Iako su mlađi pacijenti pokazali bolju toleranciju fizičkog napora na TFO1 i TFO2, i jedna i druga grupa pokazale su bolju toleranciju napora na TFO2. Naime, pacijenti su u obema grupama dostigli viši nivo opterećenja i duže trajanje na TFO2 nego na TFO1. Takođe, veći procenat pacijenata završio je test postizanjem submaksimalne srčane frekvencije na TFO2 nego na TFO1. Kod pacijenata je uočeno i značajno poboljšanje u svim oblastima kvaliteta života osim emocionalnog zdravlja kod pacijenata starih ≥ 65 godina, usled graničnog statistički značajnog ograničenja.
Zaključak. Naša studija je pokazala da KVR poboljšava kvalitet života i toleranciju fizičkog napora kod starijih pacijenata sa koronarnom arterijskom bolešću. Stoga, treba energično podsticati učešće ovih pacijenata u programima KVR-a.

 Ključne reči: koronarna arterijska bolest, kardiovaskularna rehabilitacija, tolerancija fizičkog napora, kvalitet života