ACTA FAC MED NAISS 2024;41(2):223-233

Originalni rad

UDC: 616.72‑002.77:615.015.2
DOI: 10.5937/afmnai41-45883                                

 

Polifarmacija i rizik od lek‒lek interakcija kod bolesnika sa reumatoidnim artritisom

 

Nikola Krstić1, Nikola Stefanović2, Milan Petronijević3, Ivana Damnjanović2

 

1Univerzitet u Nišu, Medicinski fakultet, Niš, Srbija
2Univerzitet u Nišu, Medicinski fakultet, Katedra za farmaciju, Niš, Srbija
3Vojnomedicinska akademija, Klinika za reumatologiju, Beograd, Srbija

 

SAŽETAK

 

 

Uvod/Cilj. Polifarmacija može povećati rizik od nastanka neželjenih efekata i prouzrokovati neželjene interakcije lekova, imajući pritom značajan uticaj na tok osnovne bolesti. Cilj ove studije bio je da se utvrdi učestalost polifarmacije i da se ispita njen uticaj na rizik od lek‒lek interakcija kod bolesnika sa reumatoidnim artritisom (RA).
Materijal i metode. Istraživanje je sprovedeno u vidu retrospektivne studije preseka. Studijom je bio obuhvaćen 131 bolesnik sa dijagnozom RA lečen u toku 2019. i 2020. godine. Demografski podaci i kliničke karakteristike bolesnika preuzeti su iz medicinske dokumentacije (prisustvo komorbiditeta, propisana terapija i broj lekova). Polifarmacija je u ovoj studiji definisana kao upotreba više od pet lekova, bez obzira na dužinu trajanja terapije.
Rezultati. Analiza podataka o terapiji koju su bolesnici primenjivali pokazala je da su 84 ispitanika (64,12%) primenjivala od pet do devet lekova, kako za lečenje primarnih, tako i za lečenje drugih prisutnih akutnih i hroničnih bolesti. Analizom prikupljenih rezultata identifikovane su potencijalne interakcije kod 86 ispitanika (65,65%), dok je ukupan broj potencijalnih interakcija bio 164. Najčešće potencijalne interakcije bile su ozbiljne (73,78%). Analiza dobijenih rezultata ukazala je na to da je aceklofenak lek koji ima potencijal da ostvari najveći broj interakcija sa lekovima koji se koriste u terapiji RA.
Zaključak. S obzirom na širok spektar dostupnih lekova i terapijskih modaliteta koji se koriste u lečenju RA, neophodno je odabrati pravu kombinaciju lekova kako bi se ostvarili željeni ishodi terapije, a potencijalne lek‒lek interakcije svele na najmanju moguću meru.

 Ključne reči: polifarmacija, lek‒lek interakcije, reumatoidni artritis