Acta
Medica Medianae
Vol. 39
No 3, 2000
UDK 61
YU ISSN 0365-4478
Kontakt:
Saša
ŽIVIĆ
Dečja
interna klinika i Klinika za bolesti uva
|
STRUKTURA ISHRANE STANOVNISTVA SRBIJE U MINULOM PERIODU
Saša ŽIVIĆ, Emilija GOLUBOVIĆ i Miško ŽIVIĆ
Dečja interna
klinika i Klinika za bolesti uva, nosa i grla Kliničkog centra u Nišu
Struktura ishrane stanovništva Srbije ne odgovara nutritivnim normama.
Energetske potrebe zadovoljavaju se uglavnom iz žita i proizvoda od žita.
Potrošnja mleka je ispod preporučljivih vrednosti, a potrošnja mesa veoma
neujednačena. Slično kretanje se beleži i kada se radi o unosu povrća i voća.
Struktura ishrane zavisi od vrste domaćinstava i, svakako, raspoloživih i
upotrebljenih sredstava. Član poljoprivrednog domaćinstva unosi godišnje
najviše: žita i proizvoda od žita (173,1 kg), svežeg i prerađenog povrća (123,2
kg), svežeg i prerađenog voća (54,2 kg), svežeg i prerađenog mesa (56,0 kg),
masnoća (20,2 kg), mleka i mlečnih proizvoda (132,9 l), jaja (181,6 komada) i
ostalih prehrambenih proizvoda (22,6 kg). Na suprotnoj strani nalazi se član
nepoljoprivrednog domaćinstva - žito i proizvodi od žita (151,7 kg), sveže i
prerađeno povrće (98,8 kg), sveže i prerađeno voće (47,3 kg), sveže i preradeno
meso (37,4 kg), masnoće (14,7 kg), mleko i mlečni proizvodi (104,3 l), jaja
(171,6 komada) i ostali prehrambeni proizvodi (18,5 kg).
Ključne reči: struktura ishrane, stanovništvo Srbije, poljoprivredna
do-maćinstva, mešovita domaćinstva, nepoljoprivredna domaćinstva |