Početna strana |Uredništvo | Časopis  |  E-book  |  Kriterijumi  | Uputstvo autorima  |  Linkovi  |   Pretraživači  |Kontakt  |  

 

Acta Medica Medianae
Vol. 43
No 1, Januar, 2004
UDK 61
YU ISSN 0365-4478

 



Kontakt:
Vesna Stojanović
Institut za anatomiju
 
Bul. Dr Zorana Djindjića 81,
18 000 Niš,
Srbija i Crna Gora
Tel.:018/326-644,
e-mail: vesna@medfac.ni.ac.yu

ORFOMETRIJSKE KARAKTERISTIKE BUBREŽNOG SINUSA
I PARENHIMA U TOKU PROCESA STARENJA KOD ČOVEKA

 

Vesna Stojanović, Ivan Jovanović, Rade Čukuranović, Snežana Pavlović,
Sladjana Ugrenović i Slobodan Vlajković


Institut za anatomiju Medicinskog fakulteta u Nišu

 

    Starenje organizma predstavlja kontinuirani proces koji se manifestuje promenama na svim tkivima i organima. Napredovanje starosti prati mnoštvo promena u makroskopskom izgledu, strukturi i funkciji bubrega.
    Na osnovu dobijenih literaturnih podataka o značaju zdravog bubrega u funkcionisanju organizma želeli smo da povežemo proces starenja u zdravom bubregu i promene u bubrežnom sinusu i parenhimu do kojih starenje dovodi.
    Istraživanje je urađeno na 50 svežih uzoraka postmortalno uzetih humanih bubrega odraslih osoba kod kojih nisu uočena bubrežna oboljenja. Na frontalnom preseku merene su dimenzije sinusa (dužina i širina), kao i dimenzije parenhima (širina kore i medule) na levom i desnom bubregu. Podela uzoraka izvršena je u šest starosnih grupa: I (20 – 29); II (30 – 39); III (40 – 49); IV (50 – 59); V (60 – 69) i VI (preko 70 godina).
    Dimenzije levog i desnog bubrežnog sinusa pokazuju tendenciju kontinuiranog porasta od I ka VI starosnoj grupi sa statistički značajnom razlikom u širini sinusa (p < 0,05) između I i V i VI starosne grupe, dok u dužini ta razlika (p < 0,01) između I i IV, odnosno (p < 0,05) između I i V i VI. Širina kore i medule bubrežnog parenhima ne pokazuje statistički značajne promene do 60. godine. Značajno smanjenje (p< 0,05) javlja se u V u odnosu na I starosnu grupu i u VI u odnosu na V starosnu grupu (p< 0,01).
    Evidentno je da dimenzije bubrežnog sinusa rastu na račun istanjenja bubrežnog parenhima, što prouzrokuje smanjenje bubrega u celini. Acta Medica Medianae 2004; 43 (1) : 5 – 10.

Ključne reči: bubrežni sinus, bubrežni parenhim, starenje