Početna strana |Uredništvo | Časopis  | Uputstvo autorima  | Kontakt  |   


 

Acta Medica Medianae
Vol. 43
Number 1, Januar, 2004
UDK 61
YU ISSN 0365-4478

 



Kontakt:
Ivan Jovanović
Institut za anatomiju Medicinskog fakulteta
Bul. Dr Zorana Đinđića 81
18000 Niš, Srbija i Crna Gora
Tel.: +381-63-723-70-43,
e-mail: ivanjov@medfak.ni.ac.yu


 

Morfometrijske karakteristike acervulusa
pinealne žlezde tokom starenja čoveka

 

Ivan Jovanović, Natalija Stefanović, Slađana Ugrenović, Rade Čukuranović,
Svetlana Antić, Vesna Stojanović, Slobodan Vlajković i Dejan Zdravković

 

Institut za anatomiju Medicinskog fakulteta u Nišu

 

    Tokom istraživanja proučavani su acervulusi 30 pinealnih žlezda dobijenih sa autopsija koje su izvedene na Institutu za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Nišu. Tkivo je podvrgnuto standardnoj histološkoj obradi, nakon čega su pravljeni preseci debljine 10 mm koji su bojeni HE, PAS, AB PAS i trihromnim bojenjem za vezivno tkivo – modifikacija po Mallory-u, a zatim analizirani na svetlosnom mikroskopu. Morfometrijsko ispitivanje je vršeno primenom astereološke metode, korišćenjem dvostrukog mrežnog testnog sistema B100. Određivani su prosečan areal, prosečan obris, prosečan dijametar i kontur indeks za acervuluse svake starosne grupe. Dobijeni parametri su statistički analizirani.
    Acervulusi su plavičasto prebojeni na preparatima bojenim HE. To su PAS i AB PAS pozitivne strukture, koje na preparatima bojenim trihromnim bojenjem imaju crveno prebojeno središte i plavičasto prebojenu periferiju. Lamelarna struktura postoji, ali nije izrazito kon-centrična. Acervulusi I starosne grupe su sitni, pravilnog oblika. Lokalizovani su pretežno na periferiji žlezde. U II i III starosnoj grupi raste im veličina i zadobijaju nepravilniji oblik, što na kraju rezultira pojavom kupinastih struktura u središtu žlezde. One najverovatnije nastaju procesom konglomeracije novoformiranih sa već formiranim acervulusima. Porast veličine acervulusa i njihov nepravilniji oblik potvrđuje signifikantan porast prosečnog areala, prosečnog obrisa, prosečnog dijametra i porast kontur indeksa acervulusa tokom starenja čoveka.
    Prema tome, acervulusi pinealne žlezde tokom starenja pokazuju porast veličine i usložnjavanje građe. Na kraju proces konglomeracije dovodi do formiranja kupinastih koji u starijim starosnim grupama dominiraju parenhimom pinealne žlezde. Acta Medica Medianae 2004; 43 (1):33–38.

    Ključne reči: acervulusi, pinealna žlezda, morfometrija