![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Acta
Medica Medianae
|
UTICAJ PERORALNOG UNOSA ASKORBINSKE KISELINE NA NIVO GLIKEMIJE KOD ZDRAVIH OSOBA
Voja Pavlović i Zoran Pavlović
Institut za fiziologiju
Medicinskog fakulteta u Nišu* U medicinskoj literaturi postoje mnogobrojni podaci o efektima askorbinske kiseline na pojedine aktivnosti organizma. Međutim, relativno mali broj radova obrađuje problem efekata askorbinske kiseline na nivo glikemije i sistem glikoregulacije. Izučavan je uticaj askorbinske kiseline na nivo glikemije kod 30 zdravih, normoglikemičnih žena, starosti između 18 i 30 godina, koje nisu imale kliničke simptome nekog endokrinog poremećaja. Kod svih ispitanica urađen je oralni glikozo-tolerans test (OGTT) sa 75 g glikoze, na početku ogleda. Narednih sedam dana, svaka ispitanica, per os, unosila je po 1.000 mg askorbinske kiseline na dan. Osmog dana (24 h posle poslednje doze unete askorbinske kiseline), kod svake ispitanice, urađen je OGTT. Dobijeni rezultati pokazuju da postoji značajna razlika u nivou glikemije, pre i posle uzimanja askorbinske kiseline. Posle sedmodnevnog uzimanja askorbinske kiseline nivo glikemije je značajno viši, duže traje i sporije se vraća na početnu vrednost. Ova razlika u nivou glikemije, mogla bi biti posledica kopetitivnog delovanja askorbinske kiseline i glikoze na zajedničke receptore transportnog mehanizma u celularnim membranama. Acta Medica Medianae 2004; 43 (1):39 - 41. Ključne reči: askorbinska kiselina, glikemija, oralni glikozo-tolerans test |