Početna strana |Uredništvo | Časopis  |  Uputstvo autorima  |  Kontakt  |  
 

Acta Medica Medianae
Vol. 43
Number 2, April, 2004
UDK 61
YU ISSN 0365-4478

 


Kontakt:
Rade Babić,
Institut za radiologiju Kliničkog centra, Bulevar Dr Zorana Đinđića 48 ,
18000 Niš, Srbija i Crna Gora
Tel.: 018/325-366

RADIOLOŠKE METODE PREGLEDA U DIJAGNOSTICI PATOLOŠKIH STANJA I OBOLJENJA UROSISTEMA

Rade R. Babić

Institut za radiologiju Kliničkog centra u Nišu


   
Svojom objektivnošću i mogućnostima, radiološke metode pregleda našle su svoje mesto u dijagnostici patoloških stanja i oboljenja urosistema. Ovakvu poziciju među dijagnoznim metodama pregleda, radiološke metode pregleda su stekle mogućnošću prikaza anatomskog, morfološkog i funkcionalnog stanja urosistema. Međutim, opasnosti koje vrebaju i prete pri njihovoj primeni, naročito jonizacija i komplikacije od jodnih kontrastnih sredstava, upućuju i poručuju da ih treba koristiti samo pri strogim indikacijama, sa dobro edukovanim kadrom i uz pune mere zaštite.
    Rad ima za cilj da ukaže na algoritam, vrednost i značaj radioloških metoda pregleda pri dijagnostici patoloških stanja i oboljenja urosistema.
    Materijal rada čini iskustvo stečeno na osnovu urografskih i drugih potrebnih radioloških pregleda kod 7.135 urografskih pregleda urađenih u periodu 1994 - 2001. g. u Specijalističkoj službi Instituta za radiologiju u Nišu i podaci iz literature.
    U zaključku autor ističe da su u dijagnostici urosistema radiološke metode pregleda neizostavne i među drugim dijagnoznim metodama bez konkurencije. Acta Medica Medianae 2004; 43(2): 53-57.

Ključne reči: radiološke metode pregleda, urosistem, kontrastno sredstvo