Početna strana |Uredništvo | Časopis  | Uputstvo autorima  | Kontakt  |  
 

Acta Medica Medianae
Vol. 43
Number 2, April, 2004
UDK 61
YU ISSN 0365-4478


 

Kontakt:
Nenad Stojiljković,
Institut za fiziologiju Medicinskog fakulteta Bul. Dr Zorana Đinđića 81,
18000 Niš, Srbija i Crna Gora
Tel.: 018/326-644 lok. 132,
e-mail: ne-sto@eunet.yu

HISTOLOŠKE I HISTOHEMIJSKE PROMENE U JETRI PACOVA TRETIRANIH GENTAMICINOM I ENALAPRILOM

 

Nenad Stojiljković*, Dragoljub Jovanović*, Slavimir Veljković*, Goran Ranković*, Voja Pavlović*, Dragan Radovanović** i Milan Stoiljković***

 

Institut za fiziologiju Medicinskog fakulteta u Nišu*
Fakultet fizičke kulture u Nišu**
Medicinski fakultet u Nišu***

 

    Ispitivane su histološke i histohemijske promene u jetri pacova tretiranih gentamicinom i enalaprilom.
    U eksperimentalnoj grupi životinja (10 pacova) tretiranih gentamicinom u dozi od 100 mg/kgTT/24 h i enalaprilom u dozi od 1 mg/kg/TT/24 h u toku 8 dana, nađeno je da su u svim lobulusima jetre promene bile skoncentrisane na periportnu i intermedijarnu zonu. U citoplazmi ovih hepatocita nađene su manje masne kapi koje potiskuju jedro i rub citoplazme ka ćelijskoj membrani. Istovremeno je bila prisutna retka acidofilna degeneracija hepatocita. Redukcija glikogena (+) kod eksperimentalne grupe pacova bila je proporcionalna distribuciji mikrokapljičaste masne promene. U intaktnoj perivenularnoj zoni acinusa glikogen je nađen u većoj količini (++).
    Kod kontrolne grupe životinja (10 pacova) tretiranih fiziološkim rastvorom (1 ml/kg TT/24 h), bila je prisutna jasna lobularna građa jetre. Svi hepatociti bili su poligonalnog oblika, ružičaste citoplazme i centralno ili paracentralno lokalizovanog jedra. Razlika u građi perivenularne, intermedijarne i periportne zone nije bila uočljiva. Hepatociti kontrolne grupe pacova imali su trabakularni raspored sa sinusoidalnim kapilarima između njih, koji su pokriveni glatkim endotelnim i Kupffer-ovim ćelijama koje su ovoidnih jedara i izrazito svetle nukleoplazme. Glikogen je bio deponovan u čitavoj citoplazmi u većoj količini (+++), u vidu purpurno crvenih granula. Distribucija glikogena po zonama bila je uniformna.
    Nastale histološke, odnosno mikromorfološke promene na hepatocitima, odrazile su se na remećenje brojnih funkcija jetre, pre svega, na njenu ulogu u metaboličkim i detoksikacionim procesima. Efekti primenjenih lekova, bilo direktno ili indirektno (preko stvorenih metabolita), ispoljili su se u vidu degenerativnih i reaktivnih zapaljenjskih promena.
    Na osnovu dobijenih rezultata komparativnog proučavanja histoloških i histohemijskih promena, može se zaključiti da postoji značajna korelacija između aplikacije gentamicina i enalaprila i navedenih promena. Acta Medica Medianae 2004; 43(2): 19-22.

    Ključne reči: jetra, Gentamicin, Enalapril