Početna strana |Uredništvo | Časopis  |   Uputstvo autorima  |Kontakt  |  
 

Acta Medica Medianae
Vol. 43
Number 2, April, 2004
UDK 61
YU ISSN 0365-4478

 

Kontakt:
Aleksandra Stanković
Institut za zaštitu zdravlja
Bulevar Dr Zorana Đinđića 50,
18000 Niš Srbija i Crna Gora
Tel.: 018/352-141,
e-mail:cekrk@medianis.net
 

PROCENA UČESTALOSTI PRIMENE TERAPIJE TOKOM TRUDNOĆE PRI IZLOŽENOSTI AEROZAGAĐENJU

Aleksandra Stankovic, Dragana Nikic, Maja Nikolic, Ljiljana Stosic and Suzana Milutinovic

Institut za zaštitu zdravlja u Nišu

    Primena terapije tokom trudnoće uslovljena je raznim patološkim stanjima i bolestima trudnice. Najčešće pojave koje iziskuju primenu terapije u trudnoći su anemija, hipertenzija, krvarenje i dr. Izloženost aerozagađenju tokom trudnoće može uticati na pojavu navedenih stanja, što za sobom povlači i učestaliju primenu terapijskih preparata.
    U tom smislu, cilj ovog istraživanja je procena učestalosti primene terapijskih preparata kod trudnica koje su izložene značajno različitim koncentracijama štetnih materija u vazduhu, kao i utvrđivanje eventualne razlike u učestalosti primene terapijskih preparata.
Merenje polutanata iz vazduha, sumpor-dioksida i čađi, vršeno je svakodnevno na dva merna mesta, u Nišu i Niškoj Banji.
    Ispitanice su bile trudnice, nepušači, starosti preko 30 godina, koje žive u Nišu, i koje su bile dobrog zdravstvenog stanja pre trudnoće i profesionalno neeksponirane štetnim noksama. Podaci o učestalosti primene terapije tokom trudnoće dobijeni su iz medicinske dokumentacije ispitivanih trudnica i upoređivani su sa podacima istih kod kontrolne grupe trudnica koje žive u Niškoj Banji.
    Rezultati ovog ispitivanja pokazali su da je učestalost primene terapije tokom trudnoće veća kod trudnica koje su izložene višim koncentracijma sumpor-dioksida i čađi u vazduhu u odnosu na trudnice koje su bile izložene nižim koncentracijama istih, a najčešće indikacije za primenu terapije kod svih ispitivanih trudnica bile su anemija, hipertenzija i krvarenje. Acta Medica Medianae 2004; 43(2): 23-28.

Ključne reči: aerozagađenje, trudnoća, terapija