Početna strana |Uredništvo | Časopis  | Uputstvo autorima  | Kontakt  |  
 

Acta Medica Medianae
Vol. 43
Number 4, October, 2004
UDK 61
YU ISSN 0365-4478

 

Kontakt: Stojanka Đurić
Klinika za neurologiju Kliničkog centra
Bulevar Dr Zorana Đinđića 48
18000 Niš, Srbija i Crna Gora


 

 

 

 

 

 

 

Copyright 2004 by Faculty  of Medicine, University of Nis

VIZUELNI EVOCIRANI POTENCIJALI I „PATTERN“ELEKTRORETINOGRAM KOD VISOKE MIOPIJE

 

Stojanka Đurić*, Dragan Veselinović** i Marina Jolić*

Klinika za neurologiju Kliničkog centra u Nišu*
Klinika za očne bolesti Kliničkog centra u Nišu**

 

    Kod bolesnika sa visokom miopijom javljaju se na očnom dnu karakteristične degenerativne promene koje zahvataju u početnoj fazi zadnji pol oka, a u razvijenoj formi i periferne delove retine. U radu se ukazuje na mogućnosti primene elektrofizioloških metoda, vizuelnih evociranih potencijala i PERG-a u proceni stepena degenerativnog oboljenja i praćenju njihove progresije.

    Kod 15 očiju sa visokom miopijom izvršeno je ispitivanje vizuelnih evociranih potencijala i „pattern“ elektroretinograma i dobijeni rezultati komparirani sa vrednostima ispitanika iz kontrolne grupe. Strukturni VEP i „pattern“ elektroretinogram (PERG) izvođen je na kompjuterizovanom aparatu Mistral-Medelec, pri uglu stimulacije šahovskih polja od 30 minuta, uglom ekrana od 15 do19 stepeni i maksimalnim kontrastom šahovskih polja. Vršeno je ukupno 128 stimulacija, uz korišćenje površnih kožnih elektroda i frekvencu stimulusa od 2 Hz.

    Kod bolesnika sa visokom miopijom oštrina vida se kretala od 1,0 do 0,1. Prosečna vrednost latence P-100 talasa PVEP-a kod bolesnika sa visokom miopijom bila je (119, 4 msec) i bila je u korelaciji sa smanjenjem oštrine vida ispitivanog oka (p<0,05).

    Prosečne vrednosti amplitude P-100 talasa VEP-a bile su statistički značajnije niže u odnosu na kontrolnu grupu ispitanika.

    Vrednosti amplituda P1 i N2 PERG-a bile su znatno nižih amplituda u odnosu na vrednosti iz kontrolne grupe (p<0,01). Sniženje vrednosti amplituda bilo je srazmerno padu oštrine vida i stepenu degenerativnih promena na očnom dnu. Latentne vrednosti P1 i N2 talasa PERG-a bile su lako produžene, bez statističke signifikantnosti.

    S obzirom da „pattern“ elektroretinogram odražava električnu aktivnost unutrašnjih slojeva retine, pre svega, ganglijskih ćelija, a PVEP beleži električni odgovor ganglijskih ćelija koje, pre svega, vode poreklo iz makule ove metode mogu dati uvid u stepen njihovog oštećenja kod visoke miopije. Na taj način moguće je koristiti ove metode u evaluaciji ovih bolesnika i proceni funkcionalnih oštećenja retine kod progresivne miopije. Acta Medica Medianae 2004; 43 (4): 41–44.

      
    Ključne reči:
visoka miopija, vizuelni evocirani potencijali, strukturni elektro-retinogram