ZNAČAJ PRIMENE BETA BLOKATORA I ACE INHIBITORA U PREOPERATIVNOJ PRIPREMI KOD HIPERTENZIVNIH BOLESNIKA

    U cilju sagledavanja efekata antihipertenzivne terapije na vrednosti srčane frekvence (SF) i krvnog pritiska (KP) ispitivana je grupa od 95 bolesnika u Klinici za ortopediju i traumatologiju u Nišu pre, tokom i posle intervencije.
    Bolesnici sa arterijskom hipertenzijom (n=68), podeljeni su u dve grupe u zavisnosti od medikamentne terapije, ordinirane u toku hospitalizacije do planirane hirurške intervencije, a u cilju regulisanja KP. Grupa od 33 hipertenzivna bolesnika lečena je primenom beta blokatora (BB grupa), dok je 35 bolesnika lečeno kombinacijom ACE inhibitora i BB (ACEI+BB grupa; 27 ispitanika nije imalo arterijsku hipertenziju (kontrolna grupa).
    Svim ispitanicima pored kliničkog pregleda kardiovaskularnog sistema, registrovanja standardnog EKG-a, vrednosti SF i KP registrovane su na prijemu, pre, u toku i posle operacije. Uz oprez zbog depresivnog dejstva na miokard svih inhalacionih anestetika i kardiodepresivnog dejstva barbiturata svi bolesnici rađeni su u opštoj kombinovanoj endotrahealnoj anesteziji.
    Vrednosti sistolnog i dijastolnog KP (SKP i DKP) kao i SF na prijemu bile su značajno veće u obe grupe bolesnika sa arterijskom hipertenzijom u poređenju sa vrednostima kod kontrolne grupe. Na primenjenu antihipertenzivnu terapiju u obe grupe hipertenzivnih bolesnika došlo je do smanjenja vrednosti SF i KP pre intervencije u odnosu na vrednosti pri prijemu. Vrednosti SKP i DKP pre intervencije nisu se statistički značajno razlikovale između ispitivanih grupa bolesnika sa hipertenzijom, dok su vrednosti SF bile značajno manje u BB grupi u odnosu na bolesnike ACEI+BB grupe (p < 0,05). Tokom intervencije vrednosti SF bile su značajno manje u bolesnika BB grupe u odnosu na kontrolnu grupu (p < 0,00001), kao i grupu bolesnika ACEI+BB (p < 0,00001), dok se vrednosti KP nisu značajno razlikovale među svim ispitivanim grupama. Posle intervencije nije nađena značajna razlika KP među ispitivanim grupama, dok je SF značajno manja u BB grupi i ACEI+BB grupi u poređenju sa kontrolnom grupom (p < 0,0001 i p < 0,001).
    Rezultati našeg rada pokazali su da primena BB kao i kombinacija ACEI+BB kod hipertenzivnih bolesnika dovodi do smanjenja vrednosti SF i KP pre planirane hirurške intervencije i obezbeđuje dobru hemodinamsku stabilnost tokom same operacije i u neposrednom postoperativnom toku. To potvrđuje značaj primene ovih lekova kod bolesnika sa verifikovanom višegodišnjom i novootkrivenom arterijskom hipertenzijom koji treba da budu podvrgnuti opštoj anesteziji. Acta Medica Medianae 2005; 44(2): 11-16.

    Ključne reči: arterijska hipertenzija, srčana frekvenca, krvni pritisak, beta blokatori, ACE inhibitori