HEMODINAMSKA DOPPLER MERENJA U FETOPLACENTNOJ JEDINICI KOD PLODA SA INTRAUTERUSNIM ZASTOJEM U RASTU KOD TRUDNOĆOM INDUKOVANIH HIPERTENZIJA

 

    Na osnovu spektralne analize Doppler talasa brzine protoka krvi u uteroplacentnoj i fetoplacentnoj cirkulaciji ispitivali smo dijagnostičku efikasnost Doppler parametara u prenatalnoj detekciji plodova sa intrauterusnim zastojem u rastu ploda (IUGR) u sklopu trudnoćom indukovane hipertenzije (PIH) i njihovoj respiratornoj ugroženosti.
    U prospektivnu studiju bila je uključena 141 trudnica u trećem trimestru trudnoće. Kontrolnu grupu činilo je 65 normalnih trudnoća bez komplikacija, a 76 trudnica činilo je rizičnu grupu i to 31 sa IUGR-om u sklopu PIH-a, 24 sa PIH-om i 21 sa IUGR-om. U uteroplacentnom krvotoku ispitivana je artezija uterina, a u fetoplacentnom arterija umbilikalis. Zabeleženi su ishod trudnoće i težina novorođenčeta.
    Analiza uteroplacentne cirkulacije pokazala je statistički značajno povišene vrednosti Pourcelot-ovog Ri indeksa rezistencije u grupi trudnica sa IUGR-om u sklopu PIH-a. Pulzatilni indeks rezistencije u arteriji umbilikalis bio je povećan u grupi trudnica sa IUGR-om u odnosu na kontrolnu grupu i grupu trudnica sa PIH-om i statistički značajno povišeniji ukoliko je to bio IUGR udružen sa PIH-om. Doppler parametri u uteroplacentnoj i fetoplacentnoj cirkulaciji pokazuju značajnu negativnu korelaciju sa Apgar scor-om novorođenčeta na rođenju. Dijagnostička efikasnost Doppler parametara u proceni respiratorne ugroženosti ploda sa IUGR-om u sklopu PIH-a povećava se u kombinaciji sa biofizičkim profilom i kardiotokografijom. Acta Medica Medianae 2005;44(2: 37-45.

    Ključne reči: Doppler parametri, uteroplacentna cirkulacija, fetoplacentna cirkulacija, zastoj rasta, hipertenzija u trudnoći