![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Acta Medica Medianae
Kontakt:
Copyright 2006 by Faculty of Medicine, University of Nis |
ZDRAVSTVENI ASPEKT KONTROLE ISHRANE U NARODNOJ KUHINJI U NIŠU Vladimir Mitrović 1, Maja Nikolić 1, Konstansa Lazarević 2 i Suzana Milutinović 2
Medicinski fakultet u Nišu 1 Cilj rada bio je ocena sanitarno-higijenskih uslova pripreme i distribucije obroka u Narodnoj kuhinji u Nišu, kao i nutritivne vrednosti obroka, radi procene rizika po zdravlje korisnika. Sanitarno-higijenski uslovi kontrolisani su lokalnom inspekcijom, kao i bakteriološkom analizom briseva. Energetska vrednost i hemijska struktura obroka određivani su standardnim fizičko-hemijskim metodama, a izračunata je i energetska gustina obroka. Istraživanje se odnosi na period od 2002. do 2005. godine. Sanitarno-higijensko stanje u objektu nije bilo zadovoljavajuće, pre svega zbog velikog procenta bakteriološki neispravnih briseva. Od ukupnog broja pregledanih briseva (n = 970) u navedenom periodu, 13,4% bilo je bakteriološki neispravno. Energetska vrednost obroka bila je zadovoljavajuća (1157 – 1564 kcal, odnosno 4837 – 6581 kJ), a zabeležen je stalni pad hranljive vrednosti sa godinama ispitivanja. Hemijska struktura obroka je bila uglavnom odgovarajuća, što znači da je obrok bio dobro planiran. Energetska gustina obroka bila je srednje visoka i kretala se od 1,18 do 1,42 kcal/g. Zaključak je da dalje kontinuirano zdravstveno prosvećenje zaposlenog osoblja, uz redovnu sanitarno higijensku kontrolu, nema alternativu, a sve u cilju postizanja potpune društvene funkcije Narodne kuhinje i zaštite zdravlja korisnika. Acta Medica Medianae 2006;45(3):20-23. Ključne reči: ishrana, kontrola, narodna kuhinja
|