Početna strana |Uredništvo | Časopis  | Uputstvo autorima  | Kontakt  |  
 

Acta Medica Medianae
Vol. 46, No 3, Oktobar, 2007
UDK 61
YU ISSN 0365-4478
 

 

Kontakt:
Dragan Lončar

Ginekološko-akušerska klinika Kliničkog centra

Zmaj Jovina 2–24

34000 Kragujevac, Srbija

Tel.: 38164 616999

E- mail: dloncar@ptt.yu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright 2006 by Faculty  of Medicine, University of Nis

HETEROTOPIČNA TRUDNOĆA POSLE IN VITRO FERTILIZACIJE I EMBRIO TRANSFERA

 

Dragan Lončar, Ivanela Čitaković i Bogoje Nikolov

 

 Ginekološko-akušerska klinika Kliničkog centra u Kragujevcu

 

 

Incidenca heterotopične trudnoće u celoj populaciji je oko 1 na 7000 trudnoća, a 1 od 100 trudnoća do kojih dolazi nakon stimulacije ovulacije i in vitro fertilizacije sa embrio-transferom.

Posle primene adekvatne stimulacije ovulacije sa menotrofinom i dostignutim nivoom estradiola (E2) od 989 pg/ml devetog dana, pratili smo rast folikula transvaginalnom ultrasonografijom. Pod kontrolom ultrazvuka i sa primenjenom intravenskom analgezijom, aspirirali smo 6 oocita (jajnih ćelija). Četiri od šest zrelih jajnih ćelija bilo je oplođeno i po želji bolesnice, sva 4 embriona bila su ubačena transcervikalno dva dana nakon aspiracije.

Test na trudnoću je bio pozitivan 15. dana, sa nivoom β-hCG od 150ml U/ml. U šestoj nedelji njen nivo β-hCG bio je 350 mlU/ml. U tom periodu, bolesnica se požalila na izvesno krvarenje iz vagine. U sedmoj nedelji nivo β-hCG je bio 2122 mlU/ml, a ultrazvučnim pregledom verifikovan je gestacijski mešak, koji je odgovarao nedeljama trudnoće. U osmoj nedelji, transvaginalnom ultrasonografijom, bio je uočen kolabirani gestacijski mešak u uterusnoj šupljini, i drugi gestacijski mešak, van uterusa, dok je nivo β-hCG bio 29700 ml U/ml. U to vreme se bolesnica požalila na jak bol, a ultrazvučnim pregledom, otkriveno je prisustvo slobodne tečnosti u Duglasovom prostoru. Punkcijom Duglasovog prostora dobijena je krv. Učinjena je laparotomija, sa levom salpingektomijom. Revizijom uterusnog kavuma, potvrđeno je da se radi o zaostalom pobačaju, što je verifikovano i patohistološkim nalazom (horionske čupice sa embrionalnim tkivom).

Posle transfera embiona, prvi ultrazvučni pregled treba obaviti u četvrtoj nedelji. Čak i kod intrauterusne trudnoće, adneksa treba da budu pažljivo pregledana, a rani pregled treba da se obavi i u slučaju postojanja abdominalnog bola ili bilo kog nespecifičnog simptoma na koji se bolesnica žali. Nivo β-hCG i njegov rani porast mogu biti razlog za sumnju. Acta Medica Medianae 2007;46(3):66-67.

 

Ključne reči: heterotopična trudnoća, fertilizacija in vitro, embrio transfer

Full text